Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Трифонов разказа как Кирил Петков и Асен Василев са му се предлагали лично за министри

Политика

Трифонов разказа как Кирил Петков и Асен Василев са му се предлагали лично за министри

Трифонов разказа как Кирил Петков и Асен Василев са му се предлагали лично за министри - Tribune.bg
Снимка:

Няма да има подкрепа от страна на ИТН за кабинет с мандата на БСП, а служебните министри Кирил Петков и Асен Василев сами са поискали да бъдат оставени на постовете. Това става ясно от интервюто на Слави Трифонов пред Бойко Василев, излъчено в петък вечер по БНТ.

Защо Слави Трифонов избра Бойко Василев за първото си политическо ТВ интервю

От разговора стана ясно още, че Трифонов е ваксиниран въпреки, че е карал коронавирус, безусловно подкрепя въвеждането на еврото и вярва, че след новите избори трябва да има компромиси и да се направи задължително правителство.

„Българската национална телевизия“ специално размества програмата си тази вечер, за да излъчи записа, направен по-рано днес. Водещият на „Панорама“ пък е върнат от отпуск, за да проведе разговора.

„Да си говорим на ти“

„Отдавна Ви каних, а за днес се съгласихте“, започна интервюта Василев, а Трифонов помоли да си говорят на „ти“. И двамата многократно повториха, че се познават отдавна, още от „Ку-ку“. Трифонов се съгласил да участва в „Панорама“, заради интервю на Василев при него.

„Аз съм такъв човек, ти си направил нещо. И аз ще направя. Това интервю се записва в 4 часа, малко преди да се излъчва. Няма никакви договорки, дойдох преди малко, не съм се гримирал“, каза Трифонов.

Кирил Петков сам отишъл при Трифонов и казал, че иска да е министър отново

Той разказа и как се е стигнало до сближаване и след това разрив с Кирил Петков и Асен Василев.

„Първо те дойдоха при нас и казаха, че искат да останат. Петков и Василев първо дойдоха при един от моите колеги. Той ми предаде и аз казах – аз така и така смятах, че те трябва да бъдат част от правителството. Аз познавам Кирил Петков - поканих го в този офис, казах му, че трябва да бъде част от следващ кабинет, а той каза, че и Василев трябва да е на финансите. Аз казах, че е важен пост и ние ще определим, а той да му предложи да е министър на европейските средства. Министърът на образованието исках също, Кирил Петков стана ултимативен – или-или. Така решихме, че няма да се получи“, разказа Трифонов.

Толкова подкрепям Радев, че изглежда го издигам

Създателят на ИТН не вижда проблем в това да харесва Радев и да критикува министрите му. Разказа и как се е запознал с президента.

„Моето приятелство с Джеймс Пардю, благодарение на него аз се качих на изтребител и така се запознах с Радев. Американските летци се изразиха добре за него, гостува ми, после стана президент. Аз приемам, че Радев изпълва най-добре представата ми за президент. Това е служебен кабинет и е за кратко, няма лошо да го критикуваш“, смята Трифонов.

Подкрепата за правителство е като любовта

„Причината да не подкрепим БСП е, че имаме много различия. Тя е лява партия от статуквото, не ни подкрепиха, Нинова и нейният Висш съвет заяви, че няма да ни подкрепи. То е като в любовта. И ти подкрепяш, и тебе те подкрепят“, обяснява лидерът на ИТН.

Той подчерта, че ИТН и БСП нямат мнозинство така или иначе.

„Трябва още една формация. И ако ни подкрепи ДПС? Ще правим Тройна коалиция ли? Това е абсурдно. Суверенът е решил, че парламентът изглежда така. Това е копие на суверена – възгледи, така изглежда обществото. Трябва да има мъдрост и морал. Аз от скоро съм политик и виждам, че има разминаваме между реалността и политическата структура. Хората, които представляват българите, като усетят миризмата на власт се променят“, каза той.

За да управляваме трябва да се коалираме

„За да управляваме трябва да се коалираме. Всички без ДПС казаха „не“, питайте ги тях. Питах Мая в очите – ще подкрепиш ли, тя каза НЕ. Познаваме се от времето ѝ на омбудсман, давал съм ѝ подкрепа, но не разбрах защо Дончева каза кой ми стоял зад гърба. Не се дразня, че ме критикуват. Дразнят ме лъжи, макар да съм водещ и шоумен, бил съм противоречива фигура, Радва ме, че е така, да има свобода на словото“, обясни Трифонов.

Нови избори - да сложиш захар в капучиното

Кога трябва да са изборите – Трифонов не коментира. Логично му било обаче да са „2 в 1“.

„Зависи от ходовете на президента. Нинова няма ограничения и ще видим какви ще са действията на БСП. И тогава ще видим дали ще са „2 в 1“ или отделно, но по вероятно е 2 в 1“, мисли Трифонов.

„Новите избори са средства, това е като да сложиш захар в капучиното. Всички са срещу всички. Аз не съм скаран с никого, а всички са скарани с всички. Суверенът е избрал така. В следващият парламент ще трябва да проявят мъдрост, морал към суверена. Има проблем с ковид, бежанците не се вълнувал коя партия управлява“, подчерта лидерът на ИТН.

Христо Иванов и Мая Манолова са ходили на крака в кабинета на Трифонов

„В предното НС беше – защо не направихте кабинет. А сега – защо такова. Партиите на протеста не им харесаха министрите и този кабинет. Не е била причината в премиера, а че не искат да подкрепят. Аз водих лично разговори с Мая и Христо – попитах ги какво искат, те не бяха публични, не бяха по телефон, бяха в моя кабинет“, разкри той, но не поиска да даде пълни подробности, защото не са били планирани, за да стават обществено достояние.

Христо Иванов обаче му казал, че не иска министри, а после изведнъж започнал да говори за „дългата ръка на ДПС“.

„Това не е вярно и звучи като слух. Не съм се виждал с никой от ДПС, няма разговори освен в НС с представители на партиите в парламента. Ние нямахме мнозинство и с най-големите споразумения, пак сме малцинство. Ние решихме, че като имаме общи възгледи е нормално да сме подкрепени. Питах: важно ли е да имаш министър. Христо Иванов каза, че няма претенции за кресла. Аз можехме заедно с екипа да свършим работа“, каза Трифонов.

Бил „втрещен“ от думите на Татяна Дончева, че зад партията му стои Маджо.

„Как го казваш – няма доказателства. Това са слухове, лъжи. Няма никой, който да стои зад ИТН освен гласоподавателите, заради референдума. Аз съм гарант. Никой не стои зад тази партия освен избирателите и аз“, твърди той.

„Аз самият съм ваксиниран“

Трифонов не смята, че „флиртува с антиваксърите“ и казва, че той самият си е сложил ваксина – въпреки че отделно от това е карал тежко болестта.

„Да флиртуваш с подобни неща е все едно да си играеш със смъртта.

Трифонов е давал интервю в „Панорама“ само веднъж – някъде през 1997 година. Тогава Трифонов е в чудесни отношения със СДС на Иван Костов, заради свалянето на актуалния злодей по това време Жан Виденов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети