Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. В последния си работен ден кабинетът „Петков“ закри Държавната петролна компания

Политика

В последния си работен ден кабинетът „Петков“ закри Държавната петролна компания

В последния си работен ден кабинетът Петков закри Държавната петролна компания - Tribune.bg
Снимка:

Българският спортен тотализатор се преобразува от държавно в еднолично акционерно дружество, реши още правителството на Петков

В последния си работен ден кабинетът „Петков“ осъществи еднo от предизборните си обещания, заложени в коалиционното споразумение - закри Държавната петролна компания, създадена по времето на кабинета „Борисов 3“.

Решението е взето на 1 август, когато се проведе последното заседание на кабинета „Петков“, става ясно от правната информационна система на Министерския съвет. То обаче не бе обявено.

В понеделник, часове след като президентът Румен Радев обяви състава на служебния кабинет, бе свикано и последното заседание на правителството на Кирил Петков, като една от точките, които фигурират в дневния ред е именно „Решение за одобряване преобразуването на създадените със специални закони от търговския закон държавни предприятия“. Вносители са бившите вицепремиер по ефективно управление Калина Константинова и финансовият министър и вицепремиер Асен Василев.

Държавната петролна компания (ДПК) беше създадена по време на третото правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по негова идея, за да бъде създадена държавна верига бензиностанции. ДПК трябваше да поддържа и съхранява държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти.

Създаването на ДПК беше предложено от Министерството на финансите през пролетта на 2020 г. Ръководството беше вписано в Търговския регистър през март 2021 г.

По време на 46-ото Народно събрание от „Демократична България“ внесоха законопроект за закриването ѝ.

Сред мотивите, които съпредседателят на „Зелено движение“ Владислав Панев изтъкна тогава е, че в дружеството са били инвестирани десетки милиони левове и назначени десетки служители, но в крайна сметка не е била изградена нито една държавна бензиностанция.

Идеята на ДБ за закриване на ДПК беше приета от „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и БСП  и беше част от коалиционното им споразумение.

С взетото правителствено решение се преобразуват и редица други държавни предприятия. Сред тях е и Българският спортен тотализатор (БСТ). Досега тотото бе държавно предприятие, създадено със закон и със специални функции за подпомагане на спорта. Според решението на кабинета от 1 август обаче БСТ става еднолично акционерно дружество, защото осъществява предимно търговска дейност, мотивират се министрите от бившето правителство.

Освен това до 30 септември шефовете на държавните горски предприятия трябва да предложат как да бъдат преобразувани.

На последното си заседание правителството е закрило още няколко държавни предприятия, които обаче стават административни структури – „Фонд Затворно дело“, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, „Управление и стопанисване на язовирите“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети