Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Янев не е разбрал. ЦИК уточни, че се броят и гласовете

Политика

Янев не е разбрал. ЦИК уточни, че се броят и гласовете

Янев не е разбрал. ЦИК уточни, че се броят и гласовете - Tribune.bg
Снимка:

Малко след като гласува, служебният премиер шокиращо обяви, че ще се брои само дали броят на разписките съвпада с броя на гласувалите в секцията

Централната избирателна комисия изпраща уточнения до секционните избирателни комисии, че се броят и гласовете за партиите, съобщава БНТ. Това се налага след изказване на служебния премиер Стефан Янев, който след като гласува обяви изненадващо, че СИК-овете няма да броят гласове, а само дали броя на разписките съвпада с гласувалите в дадена секция.

„Машинното гласуване е достатъчно сигурно. Електронният ключ, с който се зареждат програмите в машините е притежание на държавата, на ЦИК, няма възможност допълнителни машини да бъдат използвани за вота днес. Уверявам гражданите, че всички мерки от страна на ЦИК и изпълнителната власт са взети, няма да бъде допусната възможност за манипулиране на вота. Още една с допълнителна проверка ще бъде направена, ще бъдат преброени само и единствено разписките в урната, и този общ брой ще бъде сравнен с протокола, който има машината, ако има 100 гласували, в урната трябва да има 100 разписки. Само и единствено това ще бъде проверено, няма да се проверява качеството на разписките, дали са сгъвани, изтъркани“, каза Янев без да бъде питан.

Това не съвпада с решението на ЦИК. От комисията са категорични, че освен броя разписки се сравняват и гласовете за кандидатите. Единствено няма да се броят преференциите.

„Във връзка с изявлението на премиера Стефан Янев, че ще се броят контролните разписки само като брой, уточняваме, че решението на ЦИК е от контролните разписки след приключване на изборния ден и установяване на резултата от машинното гласуване чрез разпечатването на протокол секционните избирателни комисии ще преброят гласовете, подадени чрез машините от контролните разписки, по партии и коалиции и ще попълнят съответните приложения, които са им предоставени, без да се броят преференциите – само гласовете са партии и коалиции“, заяви Росица Матева на брифинг на ЦИК.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети