Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йотова за решението на НС за Украйна: Липсата на Петков и ключови министри бе необяснима

Политика

Йотова за решението на НС за Украйна: Липсата на Петков и ключови министри бе необяснима

Йотова за решението на НС за Украйна: Липсата на Петков и ключови министри бе необяснима - Tribune.bg
Снимка:

„За мен днес няма новина. Още преди няколко дни прогнозирах, че ще се вземе такова решение за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна, което да удовлетворява всички политически сили в коалицията. По-важно е дали българите са по-обединени след това решение. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНТ.

Днес видях и друго, че парламентът заработи, така както трябваше, подчерта тя.

„Не чух в дискусията обаче, каква е нашата българска позиция по отношение на самия ход на войната. От първоначалното желание да помогнем на украинците, днес ние сме в една съвсем друга обстановка. Българската позиция трябва да бъде вече на друго ниво, защото и ситуацията се промени“, обясни Йотова.

Вицепрезидентът припомни, че МС е изпълнителна власт, подчинена на НС. „Няма нищо лошо в това да се съберат всички партии и да решат какво предстои оттук-нататък. Въоръжаването на държава в сърцето на Европа е безпрецедентна ситуация от Втората световна война насам“, каза още тя.

„Днес ме изненада, че в решението, което беше прието от НС съществуват аргументи, които научихме от посещението на украинската делегация у нас. Първо – като че ли се търсеше допълнителна помощ от президент на чужда държава, сякаш нашият премиер не е достатъчно решен за това решение и в един такъв преломен момент липсата на министър-председателят, на военният министър и на ключови министри, бе необяснима“, призна вицепрезидентът.

„В същото време ние нямаме полза от политическа нестабилност в момента и от това да има нови избори. Всички помним какво беше миналата година. Когато има различни мнение трябва да има по-голяма чуваемост. Критиките не целят да уязвят правителството, а да му помогнат. Те обаче се приемат много емоционално“, коментира Йотова.

По отношение на думите на финансовия министър за това да поискаме изключение от ембаргото за руския газ, Йотова заяви: „Няма лошо. Защо обаче България днес не беше спомената от председателя на ЕК, ако България е поискала това преди дни?“, чуди се вицепрезидентът.

Във връзка с доставките на газ тя заяви:

„Чуваме, че до края на годината ще има газ, но нека да бъдем, реалисти. След дни ЕК ще представи един изключително важен документ – Стратегия за единен внос на газ. Ако се докаже, че ние сме взели решението да не се плаща на „Газпром“ заради посредници, това би поставило много въпросително към правителството. Искаме да знаем какво става, как се договаря. Някои европейски страни ще купуват газ на бартер. България дали ще го направи? Ако ние имаме сигурност какво ни предстои през следващите месеци, МС трябва да излезе и да го обяви“, смята Илияна Йотова.

По отношение на еврочленството на Република Северна Македония (РСМ), вицепрезидентът заяви: „Нашата позиция за преговорите за еврочленството на РСМ е ясна и категорична. До този момент тя е отстоявана на всички нива. Има огромен натиск върху страната ни по този въпрос“, призна тя.

Във връзка с посещението на премиера в РСМ, Йотова каза, че някак си се е създала една неприятна тенденция да научаваме новините отвън.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети