Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: Пакетът „Мобилност” е в интерес на превозвачи от Франция, Австрия, Германия

Политика

Захариева: Пакетът „Мобилност” е в интерес на превозвачи от Франция, Австрия, Германия

Захариева: Пакетът Мобилност е в интерес на превозвачи от Франция, Австрия, Германия - Tribune.bg
Снимка:

Мерките не помагат за единението на Европа, смята външният ни министър

Неизгодните за България мерки от т.нар. пакет „Молибност“ са свързани със сериозните интересите на големи превозвачески компании от Франция, Австрия, Германия. Пакетът не помага за единението на Европа и нарушава принципи. Разделя Стария континент, чисто географски, на периферни държави и такива, които са в центъра. Това мнение изрази външният ни министър Екатерина Захариева пред NOVA телевизия.

Захариева коментира и темата с либийския кораб, задържан на българска територия заради дълг на собственика му към наша компания.

„Дано този казус да се реши възможно най-бързо и да не повлияе върху отношенията между двете страни. МВнР се опитва по всякакъв начин за помогне за това. Понякога тихата дипломация е много по-добра”, каза външният министър. И допълни, че подопечното ѝ ведомство не е информирано официално за намерение на Либия да задържа наши плавателни съдове, които навлизат на нейна територия.

Министърът говори и Брекзит. „Европа не се нуждае от Брекзит. Надяваме се здравият разум да надделее и в крайна сметка да имаме един подреден Брекзит”, коментира Захариева. И подчерта, че плавното излизане на Великобритания от ЕС е в интерес и на българите, тъй като Лондон е сериозен търговски партньор на България.

България много ясно ще постави условия в преговорния процес за присъединяването на Македония в ЕС, коментира Захариева.„Едно от много важните условие, за да станеш член в целия преговорен процес на ЕС е да имаш добросъседски отношения, да не водиш изолационна и националистична политика, да не крадеш историята на съседите си и да не отричаш общото историческо минало“, каза тя. И подчерта, че националният интерес на България по отношение на Македония е тя да бъде стабилна, сигурна и предвидима съседка. „Ще бъде такава, когато бъде съюзник в НАТО и член на ЕС“, каза Захариева. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети