Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: Реагирахме с остри дипломатически мерки на думите на турския външен министър

Политика

Захариева: Реагирахме с остри дипломатически мерки на думите на турския външен министър

Захариева: Реагирахме с остри дипломатически мерки на думите на турския външен министър - Tribune.bg
Снимка:

България няма да допусне каквато и да е намеса във вътрешната си политика

Българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви в парламента, че България няма да допусне каквато и да е намеса, на която и да е държава във вътрешната си политика. Тя бе поканена от депутатите да представи реакцията на правителството след изявлението на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, който обяви на предизборен митинг в гр. Текирдаг, че с намесата на югоизточната ни съседка страната ни е приела последните поправки в Закона за вероизповеданията.

„Искам да вярвам, че такива изказвания няма да се случват в бъдеще и няма да попречат на нашите взаимоотношения. България няма да допусне намеса във вътрешната си политика от която и да е съседна държава. Политиката, която следваме, ще е на равнопоставеност и ненамеса във вътрешната политика. Това не бива да става за сметка на добросъседските отношения и призоваваме и тях да не го правят в бъдеще“, коментира Екатерина Захариева пред депутатите.

Първият ни дипломат потвърди за телефонен разговор с турския си колега, но припомни, че в него тя го е информирала за правото на Народното събрание да приеме закона за вероизповеданията във вида, в който прецени. Тя сподели с депутатите още, че не смята този разговор за натиск.

От „Обединени патриоти“, които поискаха изслушването, смятат, че действията на правителството са защитили българската позиция. Искрен Веселинов от ВМРО обаче предупреди, че инцидентът не е безобиден.

„Доста смело и адекватно е постъпило българското правителство, включително и с отмяната на посещението на Чавушоглу вчера. Не сме сигурни, че това е изолиран случай. Това е политика, доктрина, която цели определено въздействие“, подчерта той и попита има ли достатъчно гаранции, че България е защитена от външни влияния.

Павел Шопов от „Атака“ също поздрави външния ни министър за реакцията, но поиска да разбере дали с връчването на нота или отзоваване на посланик ще отправим по-силно послание според правилата на дипломацията.

Министър Захариева обясни, че в разговор с нея, колегата ѝ от Турция е отрекъл да е използвал подобно внушение за намеса във вътрешната ни политика. Въпреки това при подготовката на Демаршите към Турция, които са тежки политически стъпки, нашите дипломати са се запознали с превода.

„Аз забелязвам, че изказванията основно са на политически митинги, но това не ги оправдава. Не бива ние да го допускаме. Опити за натиск иначе има и въпросът е дали се поддаваме и не говоря само за Република Турция“, подчерта Захариева.

Относно силата на българската реакция Захариева е категорична, че Демаршът е най-острата реакция, която може да има, а отмяната на посещение – също.

„Не мисля, че беше мека реакцията, а бе реакция с тежки дипломатически мерки“, изтъкна първият ни дипломат.

От НФСБ настояха подобни прояви на турски политически лица и дипломати „да се пресичат в зародиш“.

„Това не е първият опит. Турция не прикрива опита си да участва в управлението на България и ние от Обединени патриоти изтръгнахме от управлението на страната ДПС, а има и още една – ДОСТ“, предупреди Валери Симеонов. Той определи като несъстоятелни действията на посланика ни в Турция Надежда Нейски и поиска общ текст на декларация на парламента в подкрепа на действията на българското правителство.

За Джема Грозданова от ГЕРБ страната ни е дала категоричен отговор на Турция с категорични действия на дипломати и на своя премиер. Тя поздрави министър-председателя за търпението на срещата в Букурещ, когато Турция отказа да ни се извини официално.

„С Турция ни свързва история и интереси, и защото съседството е дългосрочно, заради това, че ние искрено и не лицемерно подкрепяме Турция за ЕС, трябва да има демонстрации на всички опити Турция да се маси във вътрешните ни работи“, подчерта Джема Грозданова. Като народен представител тя ясно заяви, че върху нея не е упражняван натиск при приемането на закона за вероизповеданията.

Моника Гаджанова

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати