Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Системата за сигурност от Олимпиадата в Пьонгчанг ще пази шорттрекистите на световното в София

Спорт

Системата за сигурност от Олимпиадата в Пьонгчанг ще пази шорттрекистите на световното в София

Звездата на Япония Казуки Йошинава печели бронз с Катрин Маноилова в смесената щафета на Младежките игри в Лилехамер 2016

Уникална система за сигурност на състезателите представиха днес от организационния комитет на Световното първенство по шорттрек, което ще се проведе в зала „Арена Армеец” в София от 8 до 10 март. В най-голямото спортно съоръжение у нас бяха показани преносимата ледена пързалка, осигурена от Министерството на младежта и спорта и Национална спортна база ЕАД, както и специалните дюшеци, които ще ограждат пистата и ще пазят състезателите. Системата за безопасност ще се използва за пръв път у нас, а любопитното е, че това са същите дюшеци, които бяха използвани по време на олимпиадата в Пьонгчанг.

На събитието присъстваха председателят на организационния комитет на шампионата у нас Христо Турлаков, директорът на надпреварата Биляна Пиронкова, координаторът на световното Евгения Раданова, със специалното участие на бившия национал на Италия в шорттрека Диего Катани, който ще поставя специалната система за безопасност. Италианецът бе изненадан и с подарък от Евгения Раданова – мартеница по случай днешния 1 март.

„Благодаря за подаръка. Надявам се мартеницата да ми донесе много късмет. Още утре ще започна с поставянето на системата и смятам, че за един ден всичко ще е готово. Системата представлява 89 дюшека, които се закрепват около пистата с помощта на въжета и колчета. Всеки от тях тежи 60 кг и е съставен от няколко различни слоя, сред които специален вид пяна и дори въздух, за максимално омекотяване на удара, ако се случи падане по време на състезанието. Скоростите в шорттрека са много високи, но тази система предпазва максимално състезателите от травми. Другата новост при тази система е, че зад дюшеците няма мантинела и те могат да се преместят с до 2 м, което също омекотява удара. В България обаче има много специалисти, които знаят колко сериозна част е безопасността и съм убеден, че ще проведат едно отлично първенство”, заяви Катани, които е участвал на Универсиадата в България през 1989 г.

Христо Турлаков пък обясни, че за сега всичко по организацията върви нормално и се надява това да продължи така до края на шампионата. Първите тренировки на новото ледено поле ще започнат в понеделник.

„Провеждането на това световно първенство нямаше да е възможно без подкрепата на държавата, която закупи тази ледена пързалка и тя бе използвана за световното първенство по фигурно пързаляне за юноши и девойки миналата година, а сега на нея ще се състезават шорттрекистите. Искам да благодаря на Министерството на младежта и спорта и специално на министър Красен Кралев за помощта, която ни оказва. Вярвам, че ще успеем да привлечем повече публика, за да видят хората колко интересен е спортът шорттрек и да се докоснат на живо до него, тъй като той е много по-динамичен и завладяващ, когато го гледаш в залата”, заяви Раданова.

Най-титулуваната ни спортистка в шорттрека допълни, че подготовката на нашите състезатели върви по план и в момента в отбора няма контузени. Лилия Джустрова, която не взе участие на държавното първенство през миналия уикенд в Зимния дворец вече е възстановена и се подготвя наравно с останалите момичета. Съставът на България за шампионата е Катрин Маноилова, Зорница Пенчева, Анна Якимова и Джустрова, а при мъжете – Димитър Георгиев и Калоян Ангелов.

„Отборът ни е изключително млад, но смятам, че всички ще покажат най-доброто от себе си на световното първенство. Успех за нас ще е попадане на ¼-финалите на дистанциите. Надявам се залата да се напълни и хората да подкрепят националите. Спомням си, когато аз се състезавах пред родна публика на световното първенство в София през 1999 г. и вълнението, което изпитах тогава”, допълни тя.

Първи у нас от чуждестранните отбори пристигат японците, които кацат още тази вечер, а в мъжкия им тим е Казуки Йошинава, който през 2016 г. участва в смесената щафета на младежката олимпиада в Лилехамър заедно с българката Катрин Маноилова, където спечелиха бронзов медал.

Относно състоянието на леда, директорът на шампионата в София Биляна Пиронкова разкри, че до момента дебелината на леда е около 3,5 см, но трябва да бъдат положени още два. Предстои и разчертаване на пистата, която трябва да е напълно готова до понеделник, когато повечето отбори вече имат заявени тренировки.

Състезанията започват в петък, 8 март, а входът за зрителите е свободен.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети