Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. 62% от руснаците не са склонни към ваксиниране със „Спутник V”

Свят

62% от руснаците не са склонни към ваксиниране със „Спутник V”

Снимка:

Повечето руснаци не планират да се ваксинират срещу коронавируса, според социологическо проучване, публикувано в сряда, подчертаващо трудностите на имунизационната кампания в страната.

Москва регистрира първата в света ваксина срещу коронавирус, наречена „Спутник V”, през август 2020 г., но ваксинационният скептицизъм е основен проблем в Русия, казват експерти.

Според допитване, публикувано от Центъра Левада, 62 процента от руснаците не са склонни да бъдат ваксинирани със „Спутник V”, рекламиран от президента Владимир Путин като „най-добра [ваксина] в света“.

Левада каза също, че 56 процента от руснаците не се страхуват да се заразят с коронавирус, като добави, че числото не се е променило от февруари.

Според социологическия център броят на руснаците, желаещи да се ваксинират, е намалял през последната година. Двадесет и шест процента заявиха, че са готови да се имунизират, спрямо 30 процента през февруари.

Десет процента от анкетираните заявяват, че вече са били ваксинирани.

Изглежда, че броят на онези, които подкрепят ваксинациите, намалява главно поради ваксинираните“, казаха от Левада.

Анкетирани са над 1600 души на 22-28 април.

68-годишният Путин многократно призовава руснаците да се ваксинират и казва, че самият той е получил ваксината. Той обаче не уточни на кой от трите основни препарата в страната – „Спутник V”, EpiVacCorona или CoviVac – се е доверил.

Русия отмени почти всички ограничения срещу коронавируса и много руснаци отказват да носят маски в обществения транспорт и на други обществени места.

Страната е сред най-тежко засегнатите от COVID-19, а някои експерти казват, че руските власти значително подценяват смъртните случаи от коронавирус.

Към сряда руските здравни власти са докладвали за над 4,9 милиона случая на коронавирус и 114 331 смъртни случая.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още