Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Експерт: Иран направи крачка назад

Свят

Експерт: Иран направи крачка назад

Снимка:

Военни удари няма да има, но санкциите към Иран ще продължат, смята арабистът

Иран са направили крачка назад, коментира за БТВ арабистът Владимир Чуков. Според него настроенията в Иран са разнопосочни – от една страна духовният водач Аятолах Али Хаменей и негови близки не искат промяна, докато президентът Хасан Рухани и външният министър Мохамед Зариф са готови да седнат на масата за преговори.

„Очевидно в Иран се чудят какво да правят. Трябва да се отбележи, че ген. Касем Сюлеймани и Зариф бяха персонални опоненти. Те изпитват лична нетърпимост един към дзруг”, коментира арабистът.

Убитият ирански генерал Касем Сюлеймани, който бе посочен от бившия военен министър на Израел за поръчител на атентата в Сарафово, е конструкторът на войната в Сирия, напомни Чуков. Генералът щеше още да живее, ако не си беше въобразил, че може да се намеси в американската вътрешна политика, коментира той.

„Касем Сюлеймани стана жертва на собствената си медийна пропаганда. Иранският генерал си помисли, че след като докара руския президент Владимир Путин в Сирия, ще може да се намеси в американската вътрешна политика“, категоричен е Владимир Чуков.

Според него нова война в Персийския залив няма да има. Той определи ракетният удар като филм, с който да се покаже, че след погребението на генерал Сюлеймани Иран нанася щети на враговете. „Как да има жертви, като всичко се е знаело, защото иракчаните са дали координатите на целите”, риторично попита арабистът.

Наблюдателят смята, че след вчерашната пресконференция на американския държавен глава Доналд Тръмп е станало ясно, че няма да има повече военни удари в Близкия изток, но санкциите към Техеран ще продължат и ще бъдат затегнати.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още