Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Министрите на енергетиката на ЕС на извънредна среща заради спрените газови доставки

Свят

Министрите на енергетиката на ЕС на извънредна среща заради спрените газови доставки

Министрите на енергетиката на ЕС на извънредна среща заради спрените газови доставки - Tribune.bg
Снимка:

Министрите на енергетиката на страните-членки на ЕС се събират на извънредно заседание в Брюксел, след като миналата седмица "Газпром" спря подаването на синьо гориво към България и Полша и отхвърли плащанията на Германия и Австрия в евро.

Министрите ще проучат възможностите за допълнителни действия за сигурността на доставките, транзита на газ и управлението на резервите на синьо гориво в рамките на следващите седмици и месеци.

Също така ще се набележат мерки за укрепване на координацията между страните-членки, както и общите послания, които да бъдат отправени, отбелязва БНР.

Министрите ще обсъдят нивото на подготовка на ЕС за криза на доставките и мерките на солидарност, както и инструментите, които биха искали да използват в този контекст. Те ще представят анализи за възможното им прекъсване и евентуалните извънредни действия, с които да укрепят подготовката на общностно равнище.

Миналия четвъртък вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев увери, че няма да има недостиг от газ за страната ни и допълни, че новите доставки могат да се окажат дори по-изгодни.  

 


Топ новини

виж още