Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Пакетът „Мобилност“ мина на първо четене в ЕП

Свят

Пакетът „Мобилност“ мина на първо четене в ЕП

Пакетът Мобилност мина на първо четене в ЕП - Tribune.bg
Снимка:

На първо четене – ЕП одобри пакета „Мобилност“. Гласувани бяха три законопроекта и бяха отхвърлени над 1000 предложения за допълнения към тях. Предложенията за отлагането на проекта не срещнаха подкрепа.

Основната задача пред България е да се спре приемането на второ четене от сегашния европарламент, да се изчакат евроизборите и новия състав на органа.

Сред одобрените текстове присъства изискване шофьорите да почиват извън кабината на камиона, да се връщат на всеки четири седмици в България, а размерът на командировъчните да бъде според държавата, в която са изпратени.

Днешното гласуване не е окончателно. То просто отваря вратата за преговорите между Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия. Те ще бъдат водени от румънското председателство на Съвета на ЕС.

Припомняме, че последните две бариери пред днешното гласуване бяха преодолени вчера и във вторник. Първо транспортната комисия в ЕП скоростно гласува 1600 поправки, за да може да бъде вкаран в зала. Председател на комисията е французойката Карима Дали, която действа с твърда ръка, не допусна дебат и плътно следваше волята на френския президент Еманюел Макрон, който лансира пакета.

Вчера беше отхвърлено предложението пакетът да бъде оттеглен от гледане в зала.

Всички усилия на страната ни за спирането му бяха пропилени преди седмица, когато едва два гласа разлика не достигнаха до изключването му от дневния ред. Трима български депутати пропуснаха вота – Николай Бареков, Неджми Али от ДПС и Светослав Малинов от ДСБ. Те имаха силата да обърнат гласуването.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати