Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Седем цивилни загинаха в хаоса на летището в Кабул, талибаните винят САЩ

Свят

Седем цивилни загинаха в хаоса на летището в Кабул, талибаните винят САЩ

Снимка:

Седем цивилни са загинали в хаоса близо до летище Кабул, съобщи британското министерство на отбраната в неделя. Жертвите са афганистански граждани.

Талибаните официално обвиниха САЩ за хаоса на летището, предизвикан заради хилядите афганистанци, поискали спешна евакуация.

„Америка, с цялата си сила и съоръжения не успя да въведе ред на летището. В цялата страна цари мир и спокойствие, но хаос има само на летището в Кабул“, обяви Амир Хан Мутаки, цитиран от АФП.

Вчера Вашингтон призова гражданите си да избягват да пътуват до летището в Кабул поради „потенциални заплахи за сигурността“.

„Съветваме американските граждани да избягват да пътуват до летището в този момент, освен ако не са получили индивидуални инструкции от служител на правителството на САЩ“, заявяват от посолството.

Според информация от Белия дом, президентът Джо Байдън е обсъждал в събота сутринта с високопоставени служители на правителството проблемите със сигурността в завладяната от талибаните държава.

Говорителят на Пентагона Джон Кирби отказа да уточни естеството на опасността: „Няма да описвам подробно нашата оценка на заплахите, нито какво казват разузнавателните служби. Продължаваме да поддържаме редовна комуникация с лидерите на талибаните в Кабул, особено с тези, които отговарят за пропускателните пунктове на летището“, каза той по време на пресконференция.

САЩ планират да евакуират повече от 30 000 американци и афганистански цивилни чрез своите бази в Кувейт и Катар.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още