Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Шарл Мишел от Охрид: Работим за отблокиране на процеса за РСМ и Албания

Свят

Шарл Мишел от Охрид: Работим за отблокиране на процеса за РСМ и Албания

Шарл Мишел от Охрид: Работим за отблокиране на процеса за РСМ и Албания - Tribune.bg
Снимка:

Той обяви, че следващата седмица ще организира среща на 27-те страни членки и страните от Западните Балкани

„Искаме и работим за отблокиране на процеса за Северна Македония и Албания. Не съм сигурен какво ще се случи на следващото заседание на Европейския съвет, но ще направим всичко възможно да предприемем решителни стъпки. В Скопие не сме видели френското предложение за решаване на спора ни с България. Ние разговаряме с нашите български колеги в рамките на диалога, който продължава от месеци“,  каза на пресконференция с гостуващия в Република Северна Македония председател на ЕС Шарл Мишел президентът на страната Стево Пендаровски, който отказа да коментира случващото се в София.

По думите му за вписването на българите в Северна Македония в преабмюла на конституцията има политическа воля, но технически не е възможно да се реализира за по-малко от три месеца. Политическият аспект на въпроса обаче е дали това ще е последното искане от България.

„Много е несериозно, ако влезем в такова начинание, каквото е това за промяна в Конституцията, което има три фази и продължава поне три месеца,  в които ние трябва да убедим нашите граждани защо го правим и че това няма да бъде във вреда на никой от тях, да излязат някакви нови искания от сегашното или бъдещото българско правителство“, каза Пендаровски.

Той заяви, че търси силни политически гаранции не само от страна на България, но и от страна на ЕС, че това ще бъде последното искане от страна на България.

Пендаровски оцени посещението на Шарл Мишел в „бурния за Европа и света период” и само няколко дни преди срещата на върха на ЕС през юни като доказателство за необходимостта от координация на стъпките между Балканите и ЕС заради необходимостта от решителни и принципни решения.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати