Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Спря и последният действащ енергоблок на Запорожката АЕЦ

Свят

Спря и последният действащ енергоблок на Запорожката АЕЦ

Спря и последният действащ енергоблок на Запорожката АЕЦ - Tribune.bg
Снимка:

Шести енергоблок на атомната електроцентрала в Енергодар в контролираната от Русия част на Запорожка област беше спрян рано тази сутрин, съобщи за Интерфакс Ренат Карчаа, съветник на ръководителя на концерна „Росенергоатом“.

„Блокът е спрян, в момента се привежда в охладено състояние“, каза Карчаа. Той уточни, че спирането е извършено в безопасен режим около 4:00 часа московско време.

Експертът предупреди, че изключването на реактора няма да премахне напълно заплахата от ядрена катастрофа.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Разполага с шест енергоблока ВВЕР-1000. Отскоро работят само пети и шести енергоблок. Въпреки това, поради повреда на електропроводи вследствие на обстрелите единият блок беше изключен, а вторият беше в планиран режим на разтоварване с минимална мощност.

От началото на тази седмица електроенергия от АЕЦ-а не се доставя както на територията, контролирана от Руската федерация, така и на Украйна.

На 1 септември мисия на МААЕ посети АЕЦ. Част от делегацията, включително шефът на агенцията Рафаел Гроси, напусна Енергодар вечерта на същия ден. Няколко експерти на МААЕ напуснаха на 5 септември, двама специалисти останаха в атомната централа.

На 6 септември МААЕ представи доклад за резултатите от мисията, в който се препоръчваше незабавно спиране на военните действия в близост до централата и създаване на зона за сигурност.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати