Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Туск за новите шефове на евроинституциите: Близо сме, но още няма бял дим

Свят

Туск за новите шефове на евроинституциите: Близо сме, но още няма бял дим

Туск за новите шефове на евроинституциите: Близо сме, но още няма бял дим - Tribune.bg
Снимка:

Лидерите на ЕС търсят разбирателство на трета среща на върха

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ЕС е „по-близо“ до намирането на компромис за най-висшите постове, но незабавен пробив не трябва да се очаква преди срещата на върха Брюксел в неделя.

Тогава ще бъде третата среща между лидерите на страните-членки на ЕС. Първите две не завършиха със споразумение за екипа, който ще ръководи ключовите евроинституции през следващите 5 години.

Туск заяви, че ще продължи преговорите с водещите лидери на ЕС, включително с тези на Франция и Германия, в рамките на срещата на Г-20 в Осака. Продължавал да преговаря зад кулисите с „12-13 телефонни обаждания“ с други играчи от ЕС, съобщава БГНЕС.

„Това, което чувствам е, че сме по-близо до решението, но все още твърде далеч, за да кажем нещо по-конкретно. Не очаквайте бял дим тук в Осака“, каза Туск, като направи аналог с избора на папа, когато при разбирателство се известява с бял дим от комин над Сикстинската капела.

Германският канцлер Ангела Меркел призна по-рано тази седмица, че процесът е „много сложен“. Тя каза, че не може да каже дали принципът на „водещия кандидат“, според който най-добре представящата се партия на европейските избори ще получи първа най-добрите работни места – ще успее.

Шестима са водещите кандидати за нов председател на ЕК. Кандидатът трябва да получи 376 гласа в ЕП. Сегашната ЕК е в правомощията си до края на годината и дотогава се очаква да бъдат определени следващият председател на комисията и бъдещите еврокомисари.

В края на май в Брюксел се проведе първата извънредна среща, на която се очакваше да бъдат обсъждани имена. До конкретни имена обаче не се стигна.

Между страните-членки има различия за процедурата по избора на председател на Европейската комисия (ЕК). Водещият кандидат на ЕНП е Манфред Вебер, а на ПЕС - Франс Тимерманс.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети