Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Великобритания започна ваксинация, първата с ваксина е 90-годишната Маргарет( Допълнена)

Свят

Великобритания започна ваксинация, първата с ваксина е 90-годишната Маргарет( Допълнена)

Страната започва масово ваксиниране срещу ковид

Битката срещу COVID-19 отбеляза исторически напредък, след като Великобритания започна ваксинация на граждани извън групата на клиничните тестове за първи път.

Баба на 4 внуци, 90-годишната Маргарет Кийнан стана първият човек в света, който беше ваксиниран в рамките на имунизационния календар срещу коронавирус.

Маргарет заяви, че за нея е било привилегия да бъде първа и това е „най-добрият ранен подарък за рождения ден, за който може да мечтае“. Тя обясни, че за нея ваксината е шанс да бъде на празниците със семейство и приятели, след като е прекарала почти цялата 2020 сама.

Вторият, който се подложи на ваксина беше 81-годишният Уилям Шекспир.

81-годишният Уилям Шекспир81-годишният Уилям Шекспир

Великобритания започна от днес програмата за масово ваксиниране на населението срещу ковид. Това ще става в избрани от здравните власти болници, отговарящи на изискването ваксината на „Пфейзер“ и „Бионтек“ да бъде складирана при минус 70 градуса.

Премиерът Борис Джонсън посети болница „Гай“, в която ваксина пък беше поставена на 81-годишната Лин Уилър. Министър-председателят каза, че е било изключително трогателно да чуе, че възрастната дама го прави в името на Великобритания – че така защитава себе си и околните. Джонсън благодари и на учените, разработили лекарството.

"Това е денят на победата, в който започваме да използваме ваксината срещу коронавирус в цяла Великобритания. Това е началото на края на тази пандемия. Не сме още стигнали там, но е много важно хората да продължат да правят нещата, които знаят, че трябва, да следват правилата и насоките, за да държим епидемията под контрол. Но сега виждаме светлина в края на тунела", заяви здравният министър Мат Ханкок.

Ръководителят на националното здравеопазване сър Саймън Стивънс определи началото на масовото ваксиниране като „повратен момент в битката срещу коронавируса“. Стивънс отбеляза, че ваксинирането ще продължи поне до следващата пролет и също предупреди хората междувременно да бъдат много внимателни.

Властите публикуваха и пълен списък от девет приоритетни категории, като на първо място са възрастните обитатели на домовете за социални грижи и техния обслужващ персонал.

В Англия 50 болници са избрани за първите ваксинации. В Шотландия, Уелс и Северна Ирландия първите инжекции също ще бъдат поставени в болници, заради изискването на съхраняване на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“.

Великобритания получи 800 000 дози от общо 40 милиона поръчани, което означава, че 400 000 британци могат да бъдат ваксинирани.   

 


Коментари (3)

Как да има като триете коментари, гербави подлоги.
08.12.2020 12:46 / Отговор
сивата котка Сега бабето с новата ваксина ще кара втори пубуртет. Умишлено ли са търсили втория кандидат с това популярно име? Само как звучи - ковид ваксина и Шекспир.
08.12.2020 17:30 / Отговор
Проучване: С ккво се хранят хейтърите?
08.12.2020 19:06 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема