Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Боян Магдалинчев: Лозан Панов, начело на съдийската колегия, погази случайното разпределение на делата

Закон и ред

Боян Магдалинчев: Лозан Панов, начело на съдийската колегия, погази случайното разпределение на делата

Боян Магдалинчев: Лозан Панов, начело на съдийската колегия, погази случайното разпределение на делата - Tribune.bg
Снимка:

Докладът показа уязвимостта на системата, показа се, че тя може да бъде манипулирана

Представляващият ВСС магистрат Боян Магдалинчев коментира пред Канал 3, че шефът на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов, който е начело на съдийската колегия, е погазил случайното разпределение на делата.

По думите на Магдалинчев миналата година е постъпило искане за преглед на системата от този състав на ВСС, в това число и на министъра на правосъдието.

Имаше един дебат. Така или иначе нещата трябваше да се установят, трябва да се види как да се процедира в тази посока и този състав на съвет реши, че трябва да се извърши одит, поради което беше сключен договорът”, обясни представляващият ВСС.

Изненадващо в процедурата за обществена поръчка за одит на системата не са се появили участници освен фирма “Аматис” ЕООД, която е извършила одита.

„Фирмата извърши своя одит и предложи доклада на ВСС. Имаше председатели на върховните съдилища, които внедряваха системата. Докладът показа уязвимостта на системата, показа се, че тя може да бъде манипулирана“, изтъкна Магдалинчев.

Представляващият ВСС подчерта, че е имало колебания относно сигурността на системата и преди.

До 2014 г. е действала системата за случайно разпределение “Law choice”. След изявление на френския посланик в България г-н Кабан за “гнилите ябълки” в съдебната система тя също е била поставена под съмнение за действителността на случайността на разпределение на делата.

Обществената нагласа беше, че евентуално трябва да се провери колко е ефективна и колко работи системата към онзи момент” , припомни Магдалинчев.

Представляващият ВСС обясни, че тогава се възлага на “Smart systems” разработването на нова система.

„Договорът, доколкото си спомням, е сключен около 29-ти декември 2014 година. По-късно има едно удължаване на срока и тя реално по решение на съвета е внедрена и влиза в сила на 22 май 2015 година. Кои са чисто техническите обстоятелства, кои са факторите, които налагат това нещо - не мога да Ви кажа. Не съм специалист в тази област, но така или иначе тази система влиза в сила, но тя е с временен срок на действие“, категоричен е магистратът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети