Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Кой минира съдебната система

Закон и ред

Кой минира съдебната система

Кой минира съдебната система - Tribune.bg
Снимка:

Милиони дела могат да започнат отначало

„През 2013 година започва сериозна офанзива срещу действащата система за случайно разпределение на дела. Българският институт за правна инициатива инициира една проверка за сигурността на системата. Излиза с доклад.“ Това припомни пред NOVA Боян Новански, член на ВСС.

„На мен ми е малко притеснително, как така една неправителствена организация ще прави проверка, одит на съдебната система и то без да е искано такова нещо от ВСС. Тогава докладът казва, че всеки, който притежава малко съобразителност би могъл да манипулира системата, без това да оставя следи. Тогава директор на НПО-то, който после стана и министър на правосъдието, уточнява, че не би се изненадал ВСС да оспори заключенията, защото никой не бил предприел стъпки за осигуряване на сигурността. Тогава препоръките са спешна промяна на този продукт“, разказа Новански.

Преди да оглави правосъдното министрество, програмен директор на Български институт за правни инициативи беше Христо Иванов.

Новански предполага, че системата може да бъде манипулирана от административни ръководители и техните заместници. Тази система трябва да спре, заяви Новански и в четвъртък, когато ВСС заседава, решение за такова спиране трябва да се вземе.

Ако има манипулации със случайно разпределение на дела, не ми се мисли какво ще стане. По добре да започнат наново, каза Новански. Тепърва трябва да се направи програма, има сигнал до прокуратурата, който съм подписал и аз. Трябва да се установи дали изобщо има такава манипулация и ако да - кой, кога и защо, допълни той.

Интересното е, че за системата, която действа сега са платени 12 000 лв. и тя е внедрена временно и краткосрочно. Странно, защото по толкова евтино направена система се разпределят над 500 000 съдебни дела годишно, каза Новански.

Преди стана ясно, че Софийската градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство по получен сигнал до главния прокурор от членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с доклад за извършен одит относно информационната сигурност на Централизираната система за случайно разпределение на делата.

В сигнала и в приложения към него одитен доклад са посочени данни за констатирани „множество уязвимости с високо ниво на риск за сигурността на системата, голяма част от които може да доведат до пряка неоторизирана манипулация на данни“ при разпределението на съдебни дела.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Иван Беше повече от ясно, че навремето Христо Иванов беше назначен от Иво Прокопиев, за да се погрижи ключови дела, които имат отношение към бизнеса на Прокопиев, да отиват при правилните съдии...
09.04.2020 13:31 / Отговор
Добрев Няма нищо случайно! По това време министър на правосъдието беше Христо Иванов и точно е беше един от главните поддръжници за внедряването на тази система.
12.04.2020 18:41 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати