Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ДАНС и прокуратурата проверяват сигнал на „Възраждане“ и ВМРО за престъпление срещу републиката

Закон и ред

ДАНС и прокуратурата проверяват сигнал на „Възраждане“ и ВМРО за престъпление срещу републиката

ДАНС и прокуратурата проверяват сигнал на Възраждане и ВМРО за престъпление срещу републиката - Tribune.bg
Снимка:

Върховната касационна прокуратура е препратила сигнал от депутати на "Възраждане" и от ВМРО до Софийската градска прокуратура, в който се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс – престъпления против републиката.

В сигнала се твърди, че на 26 май 2023 г. по време на пресконференция на народния представител Радостин Василев са изнесени данни за извършени престъпления против републиката, конкретно по чл. 103 и чл. 105 от НК. Първият член гласи, че "който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от 10 до 15 г., както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9" - да заема публични длъжности и да получава ордени, почетни звания и пр.

Другият член гласи, че "който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 г.".  

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от СГП, който е възложил проверка по случая на Държавната агенция "Национална сигурност".

След приключването й наблюдаващият прокурор ще прецени дали има достатъчно данни за извършено престъпление. За резултатите обществеността ще бъде информирана, допълват от СГП.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети