Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ДАНС разследва фалшификация с вота и машините?

Закон и ред

ДАНС разследва фалшификация с вота и машините?

ДАНС разследва фалшификация с вота и машините? - Tribune.bg
Снимка:

Висш служител на Българския институт за стандартизация е заподозрян, че ръководи престъпна група, която ще манипулира софтуера на машините по време на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Същият този човек е подписал в края на март 2021 година доклад за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване, съобщава filternews.bg позовавайки се на свои източници.

Въпросният мъж е наричан Властелина на флашките и е реалният ръководител на техниците, които се занимават със софтуера на изборните машини. Изключително близък е до „Продължаваме промяната“ и Демократична България, които разчитат на неговата група да свърши „работата“ по време на предстоящите избори.

Паметливи припомнят, че на вота през ноември миналата година имаше огромно разминаване между прогнозите на всички социологически агенции и официалните резултати, обявени от ЦИК.

Разследването в момента е в ръцете на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и МВР.

На 26 август ДАНС поиска смяната на IT експертите за машините, разкриха наскоро от „Труд“. Два дена по-рано ЦИК откри процедура за договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на машинното гласуване. ЦИК изпрати покани до фирмите „Смартматик“ и до „Сиела Норма“ за участие в процедурата, чиято прогнозна стойност е 6,8 милиноа лева без ДДС. „Смартматик Интернешънъл Холдинг“ е базирана в Холандия и произвежда устройствата за гласуване, а българската „Сиела норма“ е доставчикът.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети