Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Филчев: Управлението на Костов е катастрофа, превърна приватизация в хищническо разграбване

Закон и ред

Филчев: Управлението на Костов е катастрофа, превърна приватизация в хищническо разграбване

Филчев: Управлението на Костов е катастрофа, превърна приватизация в хищническо разграбване - Tribune.bg
Снимка:

Когато прокуратурата отказва да обслужва приватизатора Костов, той се опита да превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет, разказа Филчев

„Управлението на Иван Костов е катастрофа, той превърна тази приватизация в хищническо разграбване… Костов промени Гражданско-процесуалния кодекс и отне правото на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки.“ Това каза в интервю за БНР проф. Никола Филчев, главен прокурор в периода 1999 – 2005 година и първият главен прокурор, който заговори за престъпна приватизация.

„Когато прокуратурата отказва да обслужва приватизатора Костов, аз му казах, че няма да служа на него и на управляващите, а на закона и на държавата. Тогава той се опита да превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет. Сезирах Конституционния съд, който заяви, че конституционният модел на държавата, включително и съдебната власт, може да се променя само от Велико народно събрание“, допълни Филчев.

Според него инициативата на сегашния главен прокурор Иван Гешев за проверки на приватизационните сделки и последващия контрол ще има трудности от организационен характер. „Освен това е нужна обща методика, която да се прилага от всички проверяващи органи. Основният юридически проблем е този за давността“, коментира Филчев.

Според него промяна в закона не е възможна, „тъй като има основен принцип в Наказателния кодекс, който забранява да се предава обратно действие на по-тежкия и по-неблагоприятния закон“:„Трябва да се търси решение на конституционно равнище. Тогава обаче идват принципите на правовата държава, общовалидни за всички страни в Европейския съюз. Това е принципът за правната сигурност. Съгласно него не може да се влошава положението на гражданите с обратна сила. Но веднага, казва Европейската комисия, може, по изключение, ако е нужно според тяхната формула, за постигане на целта, и ако бъдат съобразени правата на засегнатите. Възможно е да се промени Конституцията и да се увеличи давността, и да се предаде обратна сила, но това е на границата“.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати