Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Иванчева и пиарът ѝ излъгаха – това не е храна от ареста

Закон и ред

Иванчева и пиарът ѝ излъгаха – това не е храна от ареста

Снимка:

Началникът на арестите в София отрече: Храним ги по рецептурник, няма храна с ниско качество!

Това в дясната ръка на Петър Кърджилов е закуската на Биляна Петрова от преварени макарони с подобие на сирене, поднесена ѝ е точно по този начин - в използвана мръсна кофичка от кисело мляко. В лявата му ръка са две краставици, донесени при свиждане на Деси Иванчева, изгнили от липсата на светлина в килията. Думите ѝ пред съдията бяха: „Това, което се случва с тези краставици, същото става и с нас без слънчева светлина!“.

Това беше написано преди дни във Фейсбук профила на Десислава Иванчева, придружено със снимка на жално гледащият Петър Кърджилов.

Оказва се обаче, че информацията е пълна манипулация, целяща да буди съжаление във вярващите.

„С последните изяви в съдебна зала се представят неща, които не отговарят на истината. Храната при нас се доставя от затвора в София, където се изготвя със специален рецептурник и се контролира в зависимост от таблицата за калорийност и за качество на храната“, заяви пред БНР началникът на сектор „Арести“ в служба „Изпълняване на наказанията“ - област София Маргарита Дойчинова.

Таблицата е утвърдена от Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите и Министерството на правосъдието.

„Целият процес се контролира изключително строго. Не бихме могли да си позволим нито развалена храна, нито храна с ниско качество. Храната се предоставя в самостоятелни съдове за еднократна употреба, на които е записано името на всяко лице“, обясни Дойчинова.

Това означава, че използваната кофичка от кисело мляко, показана от Иванчева пред медиите, не е дошла от ареста. Условията в двата най-големи места за задържане у нас отговарят на европейските нормативи.

„Отговарят напълно на стандарта, който е предоставен за такъв с европейски изисквания и с нормативна база, която е регламентирана. Условията и в двата ареста са добри. На първо място - необходимата жилищна площ, която трябва да бъде спазена, е ясно определена - регламентирана минимална жилищна площ до най-малко 4 квадрата за всяко едно задържано лице. Спалните помещения, специално за арест „Векилски“ са 16,4 квадратни метра, което означава, че за всяко лице ще бъдат предоставени не по-малко от 4 кв. м. Настаняват се 2, 3 и, в краен случай, 4 задържани лица, с което ние по никакъв начин не нарушаваме нормативната база за необходима жилищна площ“, обясни тя.

Обискът и претърсванията са част от вътрешния ред в арестите, но се извършват „в строго определена конкретизация, заедно с лица, които са от същия пол, като се използва най-често ръчен металдетектор. Всяка спекулация, че се извършват неправомерни и унизителни действия, мисля, че не би могла да се възприеме“.

„От направените проверки по твърденията на задържаните лица за използване на такива унизителни действия не е доказано, че такива са извършвани в нашите условия“, каза Дойчинова и обясни, че съществува видеоконтрол.

Спекулациите за недостатъчна осветеност също не отговаряли на истината.

„Престоят на открито се извършва в определени места, в които задържаните лица имат възможност да осъществяват не само разходка, но и да се занимават с физически упражнения със съответните уреди. Всички лични права, които изразяват лицата, които са настанени при нас се удовлетворяват“.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема