Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Магдалинчев: Подкрепям Гешев за борбата му с тежката престъпност

Закон и ред

Магдалинчев: Подкрепям Гешев за борбата му с тежката престъпност

Магдалинчев: Подкрепям Гешев за борбата му с тежката престъпност - Tribune.bg
Снимка:

Ако президентът не подпише указа за назначаване на Гешев, се прегласува във ВСС. При 17 „за“ Радев е длъжен да подпише, обясни процедурата представляващият ВСС

„Аз подкрепям Гешев за борбата му с тежката престъпност. Обществото счита, че има дефицит на справедливост, че някои процеси са протекли така, че обществото не е получило необходимата справедливост. Искрено се надявам, че Гешев ще спази това, което изтъкна пред нас.“ Това заяви представляващият ВСС Боян Магдалинчев пред bTV. Той обясни, че Гешев е избран съгласно Закона за съдебната власт, а по време на изслушването му вчера е показал воля и желание да се бори с тежката престъпност.

Вчера Иван Гешев беше избран за новия главен прокурор с 20 "за" и 4 "против" от ВСС. 

Очаква се и решението на президента Румен Радев, който може да издаде указ за назначаването на Гешев или да върне обратно процедурата по гласуване на кандидатурата му. Но дори и при втория случай, ако Гешев събере 17 или повече гласа при прегласуването, президентът е задължен да подпише указ за назначаването му, разясни Магдалинчев.

Той отговори и на въпроса дали има вероятност кандидатурата на Гешев да бъде оттеглена заради гражданското недоволство.

„Засега не са разписани конкретни правила в тази посока, предстои да бъдат разписани такива правила. Надявам се там да има възможност за освобождаване от длъжност на тези тримата субекти – двамата председатели на върховните съдилища и главния прокурор“, каза той.

Едно от важните изисквания на обществото е за повече справедливост, а Геше даде заявка да я постигне, каза още представляващият ВСС.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати