Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата разреши на ВСС да огласи одита за разпределението на делата

Закон и ред

Прокуратурата разреши на ВСС да огласи одита за разпределението на делата

Прокуратурата разреши на ВСС да огласи одита за разпределението на делата - Tribune.bg
Снимка:

Прокурорите, които наблюдават разследването по системата за случайно разпределение на дела, са разрешили на ВВС да оповести резултатите от одита.

Оповестяването на информацията няма да затрудни разследването и установяване на обективната истина по делото, мотивират се прокурорите.

Предоставеното разрешение е от 13.04.2020 г.

В писмото до представляващия ВСС е отбелязано, че „преценка на Пленума на ВСС е дали, кога и в какъв обем да стане разгласяването на „Доклад от тест за проникване“, дали съдържанието му не съставлява държавна тайна, както и дали това разгласяване не би попречило на функционирането на структурите на съдебната власт“.

Софийската градска прокуратура (СГП) образува разследване за манипулациите в системата за случайно разпределение на дела, констатирани в одитния доклад за сигурността ѝ. Повод за образуването на досъдебно производство е приключил доклад от независими одитори, който установил, че централизираната система, която е внедрена 2015 година, може да бъде обект на цялостна манипулация. „Одитният доклад е констатирал, че неоторизирано лице, стига да има електронен подпис и минимални компютърни познания, би могъл да проникне в системата и да извърши разпределение на дело“, обясни тогава говорителят на главния прокурор Сийка Милева.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема