Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата се самосезира – започва проверка на къщите за гости на Йончева

Закон и ред

Прокуратурата се самосезира – започва проверка на къщите за гости на Йончева

Прокуратурата се самосезира – започва проверка на къщите за гости на Йончева - Tribune.bg
Снимка:

Полицаи ще проверят дали имотите се ползват по предназначение

Водачът на листата на БСП Елена Йончева ще бъде проверявана заради къщите за гости край морето, съобщиха от държавното обвинение. Върховна касационна прокуратура се самосезира по повод публикация в електронния сайт ПИК със заглавие „Сензационно разследване на ПИК: Семейството на Елена Йончева с три къщи на морето. Усвоени 400 000 лева европари.“

„Данните, съдържащи се в публикацията сочат за евентуално извършено престъпление по чл. 248 а ал.3 от НК по повод изградени къщи за гости по проект по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, но същите са недостатъчни, поради което се налага извършване на проверка от ГДНП“, посочват от прокуратурата.

Проверката ще продължи един месец, в който полицаи трябва да установят дали къщите за гости се използват по предназначение. Ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обектите, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщите за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваните къщи за гости. Ще се извърши и документална проверка на проекта.

По-рано днес стана ясно, че семейството на Йончева разполага с три вили в странджанското селце Велика, непосредствено до курорта Лозенец, които са построени с европейски средства.

Това не е първият сблъсък на социалистката с прокуратурата. Припомняме, че Йончева вече е обвинена за пране на пари в особено големи размери. Средствата са от фалиралата КТБ. Прокуратурата повдигна обвинения за изпиране на 333 000 евро, извършено в периода 13.06.2012 г. до 06.11.2014 г. в съучастие с още едно лице.  

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още