Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Съдът решава до 2 месеца съдбата на Джок Полфрийман

Закон и ред

Съдът решава до 2 месеца съдбата на Джок Полфрийман

Съдът решава до 2 месеца съдбата на Джок Полфрийман - Tribune.bg
Снимка:

В момента Полфрийман има издадени лични документи и купен билет до Австралия

До 2 месеца Върховният касационен съд (ВКС) ще реши дали делото срещу австралиеца Джок Полфрийман ще бъде възобновено. Законовият срок е такъв, но магистратите могат да се произнесат до дни. В момента австралиецът, който беше осъден на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов, е в Центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Полфрийман беше настанен там, веднага след като беше пуснат предсрочно от затвора. Съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева решиха, че той излиза от затвора, след като е излежал едва 12 години от присъдата си.

Днес делото във ВКС премина при голям медиен интерес, но австралиецът не присъства на заседанието. Полфрийман пуснал молба до съда, че не желае да се явява.

По време на днешното съдебно заседание прокуратурата заяви, че САС е допуснал съществени процесуални нарушения и съдът не е спазил формата на съдебния акт по предсрочното освобождаване на Полфрийман от затвора. Според държавното обвинение актът на съда е трябвало да бъде решение, а не определение.

По думите на прокуратурата искането на главния прокурор е основателно. Българският хелзинкски комитет също изиграл роля за решението на съдебния състав. Според държавното обвинение съдебният състав на Софийския апелативен съд е трябвало да си направи самоотвод с аргумент, че е нарушен принципът на безпристрастност. Това беше и основание в искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото. мнозинството от съдебния състав - председателят му Калин Калпакчиев и докладчикът по делото Весислава Иванова са имали отношение с Българския хелзинкски комитет, който е бил основен застъпник и е дал положителна характеристика на Полфрийман.

"Аз съм основният защитник на правата на Полфрийман, а не БХК", посочи неговият адвокат Калин Ангелов. Той обясни, че съдиите са изправени пред едно тежко решение – да спазят закона. Тежко заради политическата реакция, която е последвала през последните дни.

Адвокат Ангелов защити Полфрийман и заяви, че всички характеристики от БХК по адрес на австралиеца са в унисон и с тези на пастор Иводор, отец Сергей и затворническата администрация.
В мотивите си защитата декларира, че Полфрийман нито веднъж не е бил наказван за проява на агресия.

В момента Полфрийман има издадени лични документи и дори купен билет за пътуването си до Австралия.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети