Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Съдия от ВСС: Поведение на Лозан Панов е на беглец от всички проблеми в системата

Закон и ред

Съдия от ВСС: Поведение на Лозан Панов е на беглец от всички проблеми в системата

Снимка:

Вместо да се извини за скандалния клип, шефът на ВКС прехвърли отговорността

„Ние не наказахме председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Това, което се случи, е, че взехме управлението, защото цялостното му поведение на беглец от всички проблеми в съдебната система се прояви и в едно елементарно негово приложение, свързано с управлението на една съдебна сграда.“ Това заяви пред NOVA съдия Боряна Димитрова от Висшия съдебен съвет по повод отнетото управление на Съдебната палата от председателя на ВКС Лозан Панов заради допускането на заснемане на рап клип с разголени момичета и въоръжени деца в храма на Темида.

„Престижът на съдебната власт е уронен. Всички знаем какво е съдържанието на този клип и какво се допусна да излезе като съдържание. Този казус можеше да приключи и за 15 минути, ако председателят на ВКС беше казал, че се извинява и не е видял съдържанието на клипа. Вместо това той прехвърли вината на съдебната охрана, на главния секретар, на министъра на правосъдието, на ВСС, че му бил дал образец на договор, който не бил съвършен. Както и на рапъра, и на филмовата къща“, категорична беше тя.

„Висшият съдебен съвет е делегирал правомощията по управлението на съдебните сгради на председателите на съдилищата. Съдебната палата в София е стопанисвана от председателя на Върховния касационен съд. ВСС е предоставил на тези стопани възможността за сключване на договори за наем, както и за заснемането на продукции. В настоящия случай би следвало да бъде съобразен и законът за културните ценности“, смята Димитрова.

През 2016-2017 година, когато е било възложено управлението на Съдебната палата на Лозан Панов, той лично е сключвал договорите. След това той е делегирал правомощията си на главния секретар и зам.-председател на Върховния касационен съд. Оттук нататък всички договори, които е подписал, включително и този, са недействителни поради липса на представителна власт, категорична е тя. Според нея обаче това няма да доведе до сериозни проблеми по тяхното изпълнение.

„Остава въпросът за безотговорността, която е проявена, и то от съдия номер едно, едва ли той не знае какво означава недействителен договор“, заключи тя.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още