Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Служебният МВР министър обвини полицаите, че са пребивали протестиращи под прозорците на МС

Закон и ред

Служебният МВР министър обвини полицаите, че са пребивали протестиращи под прозорците на МС

Снимка:

Полицаите повредили здравето на „много български младежи“, твърди министърът

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков отправи сериозни обвинения към редовите полицаи, които работиха по охраната на протестите от миналата година. Той коментира темата – без да бъде питан от медиите, при изказването си от Пловдив, където днес бяха арестувани служители на реда във връзка с престъпления.

Арести на полицаи в Пловдив, сред тях и началникът на 3 РПУ

Рашков заяви, че при протеста служители на реда са пребивали протестиращи под прозорците на Министерски съвет. Според него полицаи са повредили здравето на „много български младежи“. Той самият е гледал видео, което доказвало това, а снимащият викал „убиват го, убиват го“.

Именно това е причината за освобождаването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов, стана ясно от думите на Бойко Рашков. За това си тръгвали и други служители, допуснали грешки. Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) от днес ще има нов ръководител – Георги Хаджиев бива освободен с подобни доводи.

Главният секретар на МВР е освободен, заради… полицейското насилие срещу протестиращи

„Законът е разписал какви са задълженията и правата на полицейските служители, никъде в закона не пише, че те могат да пребиват децата по улиците или където и да е. Естествено, че аз подобна кадрова грешка няма да направя, те ще бъдат поканени да напуснат“, защити решението си служебният министър.

„Във връзка с тиражирането на фалшиви новини, че правим чистка. За чистка и дума не може да става. Няма да търпя служители да се превръщат в престъпници с пагон. Знаете ли какво е чистка. Цветан Цветанов е накарал всички да подадат оставки, а той да реши кои да приеме“, заяви Рашков.

Любопитно е, че за същия подход за преценка с кои служители да продължи да работи е разказвал и друг бивш вътрешен министър – Богомил Бонев. И Цветанов, и Бонев обаче не са предприемали тези действия в качеството си на временни министри с мандат от около 2 месеца.

Рашков направи връзка между излезлите в болнични МВР-шефове и арестувани престъпници, които рязко се „разболявали“ в ареста. Сред сравнените с арестантите е и шеф на областна дирекция, който преди месец пострада в катастрофа.

Той коментира и призивите към него да се оттегли от поста си заради недопустимите му думи спрямо журналисти.

С половин уста: Рашков се извини, очаквал отсрещната страна да се държи уважително

„Оставката ми не е на дневен ред. Имах повод да обясня как стоят нещата, съжалявам, че съм казал това нещо“, заяви Рашков.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още