Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Цацаров нареди проверка на имотите на Георгиев, съпругата на Панов и сина на Сарафов

Закон и ред

Цацаров нареди проверка на имотите на Георгиев, съпругата на Панов и сина на Сарафов

Цацаров нареди проверка на имотите на Георгиев, съпругата на Панов и сина на Сарафов - Tribune.bg
Снимка:

Тя ще се извърши от Върховната касационна прокуратура и НАП

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка за закупените апартаменти от председателя на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, на съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и на сина на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Проверките ще се извършат от Върховната касационна прокуратура и НАП, а причината за тях са множеството публикации в медиите, според които имотите са закупени на занижени цени.

За апартамента на Пламен Георгиев ВКС възлага на НАП да провери твърдения за невярно деклариране във връзка с придобития от него и съпругата му имот, както и твърдението за недоказаност на произхода на средствата за закупуването на този имот.

Така НАП ще провери не само шефа на КПКОНПИ, но и неговата съпруга. Те трябва да предоставят нотариалния акт за жилището, копие от нотариалното дело за сделката. Изисква се и цялата информация по кредитирането на покупко – продажбата от банката.

Проверка ще се направи и на твърдения за това, че синът на директора на НСлС е придобил през 2018 г. и 2019 г. недвижими имоти на значителна стойност, без ясен произход на средствата за закупуването им. Ще се провери и това, че директорът на НСлС Борислав Сарафов не е обявил притежаването на такива суми в декларациите си пред Инспектората към ВСС. За целта медийните публикации по темата се изпращат и на КПКОНПИ. НАП пък ще направи ревизия на сина на Сарафов, за да се установи дали е декларирал средствата, с които е закупил имотите. 

Инспектората към Висшия съдебен съвет трябва да направи проверка по постъпил сигнал за конфликт на интереси за Лозан Панов във връзка с купения от съпругата му апартамент. НАП - София ще направи данъчна проверка за установяване на факти и обстоятелства във връзка с придобиването и ползването на имота. В рамките на данъчната проверка се разпорежда да се установи произхода на средствата за закупуване на имота, начина на ползването му, както и спазването на данъчното законодателство във връзка с тази сделка.

Тази проверка е по материали, касаещи придобиване на недвижим имот от търговско дружество с едноличен собственик на капитала съпругата на председателя на ВКС. Има твърдения за нарушения във връзка със закупуването от „ГАНЕВА 2000“ ЕООД на апартамент в гр. София, ул. „Елемаг“, в жилищна сграда ЕЛЕМАГ ДИПЛОМАТ, закупен от дружество „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ“.

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема