Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Висшият съд в Белград: Разглеждаме молбата за екстрадирането на Цветан Василев

Закон и ред

Висшият съд в Белград: Разглеждаме молбата за екстрадирането на Цветан Василев

Висшият съд в Белград: Разглеждаме молбата за екстрадирането на Цветан Василев - Tribune.bg
Снимка:

Висшият съд в Белград съобщи, че разглежда допълнителната молба на българската прокуратура за екстрадирането на избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев. Пояснението идва само три дни, след като главният прокурор Иван Гешев информира европейските институции, че властите в Белград вече 5 години отказват да екстрадират Василев.

Банкерът от години се укрива в Сърбия, въпреки че е обявен за издирване с „червена бюлетина“ от Интерпол.

От съда уточняват, че разглеждането става на базата на допълнителното искане от страна на Прокуратурата от 24 октомври 2019 г., а на 3-ти декември Висшия съд в Белград чрез Министерството на правосъдието информирал за допълнителната молба от страна на българската прокуратура.

„Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цветан Василев, поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок.“ Това пише в писмото, изпратено от главния прокурор Иван Гешев до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността.

Писмото на Иван Гешев е с копие до председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети