Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Александър Симов пред Tribune: Коалицията може да издържи, има още живот в нея

Мнения

Александър Симов пред Tribune: Коалицията може да издържи, има още живот в нея

Александър Симов пред Tribune: Коалицията може да издържи, има още живот в нея - Tribune.bg
Снимка:

Не БСП ще свали Кирил Петков, а народът ще го помете, ако той прекрачи червената линия по отношение на РСМ, смята депутатът от БСП

Интервю на Tribune с народния представител от парламентарната група на БСП за България“ Александър Симов. Социалистът коментира горещите политически теми и разделителните линии, които създават напрежение в четворната коалиция, сред които помощта за Украйна и Република Северна Македония. Ще оцелее ли кабинетът в този му вид според Симов и коя е силата на управляващите, вижте:

Вчера Народното събрание одобри военно-техническа помощ за Украйна, като решението не включва изпращане на оръжие от страна на България, каквото беше и желанието на БСП. По един или друг начин волята на вашата партия успя да надделее в управляващата коалиция. Как бихте коментирали?

Ще оспоря Вашия въпрос, защото това не е състезание, това не е било мушкане с лакти, ритане по кокалчетата, целта не е била някоя партия да победи. Радвам се, че надделя здравият разум. Ние от БСП от самото начало заявявахме, че оръжие за Украйна не трябва да изнасяме поради много причини. Можем да влезем в един безкраен философски разговор защо е така. Казвали сме ги многократно. И се радвам, че самите украинци разбраха, че България може да е полезна по много други начини. Извинявайте, но аз смятам, че ние вършим добра работа с приема на украински бежанци, с осигуряването на хуманитарна помощ, с места, където да бъдат настанени бягащите от войната, дори с ремонта на военна техника. Но знам как ще се почувстват хората, как ще подейства върху българския народ изпращането на военна техника, на патрони в Украйна. Смятам, че и самата украинска страна го разбра. Разбира се, по логиката на всички критици и вечно недоволстващи мърморковци се получава така, че все едно Корнелия Нинова е стъпила на главата на Зеленски и го е накарала да напише това писмо. Абсурдно е. Пак ще повторя, не мога и не смея да разсъждавам назад кой е надделял, а напротив, искам да благодаря на хората, които го гласуваха, знаейки, че това решение няма да хареса на никого. Един мой приятел дори се пошегува. Каза ми така – „решението, което сте гласували, очевидно е добро, защото никой не го харесва“. Ние просто сме в такава ситуация, че не можем да вземем решение, което да хвърли във възторг едните и в отчаяние другите. Компромисът е постигнат. В България има много различни гледни точки по отношение на войната, много различни гледни точки за това как трябва да се постъпи. Мисля, че намерихме максималния компромис.

Смятате ли все пак, че това писмо от украинския президент Володимир Зеленски повлия на крайното решение или консенсусът беше постигнат преди това между коалиционните партньори?

В интерес на истината в коалицията до последно се водеше ожесточен спор и аз мога да разбера позицията на „Демократична България“. В крайна сметка както нашите избиратели ни държат отговорни за това ние да бъдем гарантът, че няма да има изпращане на оръжие, подозирам, че техните избиратели пък ги сапунисват точно за обратното. Писмото с исканията на Зеленски, което вчера посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко депозира в Народното събрание, няма как да не е оказало влияние, защото самата украинска страна не иска от нас оръжие. И честно да ви кажа аз винаги, от първия ден на войната, съм се питал точно това. Защо им е е нашето оръжие, защо, поради каква причина? Целият западен свят дава на украинците оръжие, започвайки от САЩ, минавайки през Великобритания, Испания са мощни производители на оръжие. Защо изведнъж биха опрели до българското оръжие, освен ако не е като някаква форма на геополитически ритуал, знак, че ние заставаме в редиците зад Украйна. Но какъв по-добър знак можем да дадем като подкрепа на Украйна от това, че България максимално улесни всякакви процедури за влизането на украински бежанци у нас,  настанихме ги в хотели. Държавата по всякакъв начин помага. Социалното министерство работи на пълни обороти, за да може да посрещне нуждите на тези хора. Аз смятам, че това е много по-искрено заставане зад Украйна, отколкото с това да им кажеш „Ето ви оръжие, вървете да се жертвате, да се избивате, а пък оттам-нататък не ни интересува какво става с вас.

В началото като че ли не беше приемливо за БСП дори да се ремонтира военна техника в България, сега сте съгласни с това?

Няма такъв момент. Това някои анализатори си го измислиха, за да могат да поддържат усещането, че едва ли не коалицията се разпада. Между другото аз си спомням дебатите, които сме водили на първото заседание на Националния съвет, което свикахме след избухването на войната. Основната теза е, че България не може да изнася оръжие. Да сме против всякаква друга помощ не е ставало дума, включително ремонт на военна техника. Нашата теза от самото начало е, че един патрон няма да излезе от България и да отиде в Украйна, защото такова е разбирането на българските граждани. Така че, не сме си променили разбирането. Бяхме последователни, отстояхме го. Радвам се, че и други партии дойдоха на нашата позиция.

Факт е обаче, че упорито се говори за това, че неофициално България изнася оръжие за Украйна, това се признава и от оръжейния сектор у нас?

Няма такова нещо! Важно е да стане ясно, че България няма никакви договори с Украйна, за да изнася оръжие. Възможно е ние по силата на сключени договори да изнасяме оръжие за трети страни, които да го предоставят на Украйна. Но за да видите колко е абсурдно изискването да контролираме това, ще дам следния пример. Ако аз имам кола и я продам на някого, това означава ли, че ако той направи катастрофа, аз трябва да нося отговорност за нея. Искам само да разберете за какво говорим. По тази логика дайте да си спрем оръжейните фабрики, един от малкото добре работещи сектори в българската индустрия, за да можем да сме сигурни за това, че българско оръжие не стига до Украйна. Но за пореден път ще кажа, с подписа на Корнелия Нинова България не е изнасяла пряко оръжие за Украйна. Всички телевизионни заяждания, постоянни мърморения и упражнения на тема „Ама ние изнасяме за Уганда, Уганда го пренася в Антартика, от Антартика по тайни канали стига до Киев“, това си е техен проблем. Не можем да носим отговорност и за това.

Ябълка на раздора в коалицията разбира се е и Република Северна Македония. Вчера г-н Свиленски заяви, ча ако премиерът Кирил Петков прекрачи червената линия за Македония, той просто няма да бъде премиер повече. Как бихте коментирали неговите думи?

Това е точно така. Г-н Свиленски не е изразил свое собствено мнение, а е изразил изключително ясна позиция на БСП. РСМ е изключително ясна червена линия, която е записана и в коалиционното споразумение. Аз участвах основно в сектор „Култура“, но от личен интерес изгледах преговорите в частта „Външна политика“ и там темата „Република Северна Македония“ беше обсъдена изключително подробно, сериозно и задълбочено, и се стигна до общото разбиране, че не правим никакъв компромис и че продължаваме да изискваме от Македония да спазва Договора за добросъседство, който сме подписали. И всякакви опити, сега с конкретната ситуация, войната да бъде използвана като начин България да вдигне ветото си за мен са непродуктивни, не са полезни и няма да свършат работа. Ако някой има желанието да го направи, трябва да отчита и нещо друго. Това не е червена линия само за БСП. Виждам, че „Има такъв народ“ са си я поставили ясно, дори „Демократична Българи“ смятам, че биха устояли на тази тема, тъй като трябва да си даваме ясна сметка, че това е много монолитен консенсус в цялото българско общество. Практически няма човек на различно мнение, с изключение на 15 интелектуалеца, които онзи ден видях, че са написали някакво писмо, доколко те са интелектуалци също е обект на спор, „По-бързо да пускаме Македония в ЕС“. Не, не бива да го направим! Да, закъсняхме много с нашите претенции към Северна Македония. Бога ми, можем до утре да си говорим какви грешки допуснахме в течение на 30 години без да получим гаранции за България. Но сега е време да не ги повтаряме. Наложили сме вето, чакаме от Македония конкретни стъпки. И тук дипломатически извъртания, маневри, ама разни сложни алабалистики просто няма да минат. И ако Кирил Петков наистина наруши това, той няма да бъде премиер. И не защото БСП ще го свали, народът ще го помете. Аз смятам, че той си дава ясна сметка за това обаче. По този въпрос в момента има много здрав консенсус в българското общество, национално споделена идея. И не смятам, че някой би имал коз, за да тръгне срещу нея.

Мнозина политически анализатори предвиждат предсрочни избори. Вие смятате ли, че четворната коалиция ще удържи на цялото това напрежение, което се създава вътре?

Пред Вас ще развия една малко по-различна теза, защото много често виждам как се говори за този режим на безкраен диалог, безкраен скандал, в който е влязла коалицията. Аз по-скоро бих го нарекъл безкраен спор. За мнозина изглежда като слабост. Смятам, че тук има една много сбъркана оптика към това, което се случва. Ние просто 12 години бяхме свикнали да гледаме авторитарния пърформанс на Бойко Борисов. Никой не можеше да си представи, че в ГЕРБ някой ще има различна позиция от тази на Бойко Борисов. Железният юмрук се стоварваше върху черепа и те правеха това, което иска. Тази управляваща коалиция е изключително сложна. Тя е съставена от несъвместими обекти, съществува на ръба на разума. Човек не можеше да си я представи само допреди една година. Но от друга страна смятам, че този постоянен разговор, който тече в нея, на моменти напрегнат, дискусионен, минаващ през скандали, всъщност е част от нейната сила. Защото, видяхте дори за Украйна, тема, която е разделителна по всички линии в българското общество, ние успяхме да намерим някакъв компромис. Вярно е, този компромис издразни всички. Но това е управлението в крайна сметка в такава трудна ситуация. Аз смятам, че коалицията може да издържи, има още живот в нея! И ще ви кажа защо. Заради войната в Украйна, ние забравихме защо бе създадена тя. Тя бе създадена, за да може, ще използвам думата, която толкова много обичат всички, да „изчегърта“ плесента на ГЕРБ и най-важното да промени съдебната система на България. Гешев си е още там. Кадрите на Бойко Борисов се чувстват от ден на ден все по-недосегаеми отново, защото много други проблеми затъмниха хоризонта. Но ненапразно, видяхме онзи ден, Десислава Атанасова се опита да каже, че вече идеята за отмахването на ГЕРБ била немодерна. Не, напротив, тя продължава да е супер актуална. Все по-актуална става от ден на ден. Това са големите задачи, които събраха в една коалиция дори „Демократична България“ и БСП, и смятам, че коалицията има още живот. Не знам дали ще издържи пълен мандат, но просто животът е непредставим, геополитиката е развълнувана. Виждаме какво се случва. Мисля обаче, че тези, които очакват бързи предсрочни избори, залагат на много грешен подход.

Според опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС в четворната коалиция се вижда, че управлява БСП с премиер Корнелия Нинова, особено след решението за помощта за Украйна. Какво смятате за това?

Всеки път, когато ме налегне политическа меланхолия, отварям да чета изявленията на ГЕРБ, за да се изпълня с малко самочувствие!  


Топ новини

виж още