Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Каракачанов: Без казарма, евентуална мобилизация превръща момчетата в пушечно месо в шинел

Мнения

Каракачанов: Без казарма, евентуална мобилизация превръща момчетата в пушечно месо в шинел

Каракачанов: Без казарма, евентуална мобилизация превръща момчетата в пушечно месо в шинел - Tribune.bg
Снимка:

Руски войници са струпани по границата на Украйна, а НАТО обмисля варианти за подсилване на източния си фланг, където попада и България. Кризата на 500 км. от българската граница обаче заварва страната ни с недокомплектована армия и застаряващ резерв войници от запаса.

Най-черните сценарии за възможни бойни действия на българска територия и вечния дебат „за“ и „против“ задължителната казарма, обсъждаме с бившия министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов.

15 години България няма задължителна военна служба. С какви войници от запаса разполага страната ни в момента, на каква възраст и с каква подготовка са те?

Резервът, с който разполагаме е крайно недостатъчен, поради простата причина, че дълги години не е обръщано никакво внимание на това. След като беше премахната наборната военна служба през 2008, нещата са оставени на самотек. Хората, които са имали военна подготовка към 2008 г., във времето остаряват и ще дойде момент да излязат от военен отчет. И това е въпрос на още 1-2-3 годинки и тези хора няма да има как да бъдат привличани от запаса. Това е единият проблем.

Другият проблем е, че с тези хора с години не е работено. Не са събирани на обучения. Това е един голям проблем, който заварих като станах министър на отбраната през 2017 г. Вие знаете, моята идея беше да се възстанови наборната военна служба за всички пълнолетни мъже над 18 г. А за жените доброволно – ако те искат.

Смятате ли, че кризата в Украйна може да възобнови дебата задължителната казарма?

Всичко е въпрос на политическа воля и на визия за бъдещето на държавата. За съжаление, воля няма. В миналите години аз съм внасял подобен закон за наборната военна служба в Народното събрание. Срещу него не гласуваха „против“, но с „въздържали се“ и ГЕРБ, и БСП, на практика не допуснаха този закон да стане реалност. Говорим за 2016 г. Ако тогава този закон беше приет, то нещата щяха да са вече в ход и ние да разполагаме с първите набори, които са минали през едно задължително военно обучение.

Когато станах министър отново поднових този въпрос, но политическият елит нямаше никакво желание за това. В парламента, без значение дали ставаше дума за ГЕРБ, за БСП, а още по-малко за ДПС, които бяха категорично против. Тогава бяха направени социологически изследвания и 68% от българските граждани бяха в подкрепа на връщането на наборната военна служба. 72-73% бяха за възстановяване на трудовата повинност за неграмотните младежи, които нямат 8 клас образование и не са изпълнили разпоредбите на Конституцията за образование поне до 16 г. възраст. Ако те бъдат привлечени в една форма на трудова повинност, тя поне им осигурява някакъв занаят. За съжаление надделяха тънките сметки – кой щял да протестира, кой нямало да се съгласи. За съжаление, това са неща, които в България ги виждаме 30 години.

И тогава аз направих друго – направих Закон за доброволната военна служба, който, както виждате, започна да функционира. И има желание в много млади хора да получат военна подготовка. Преди няколко седмици беше открит първия набор, който може да служи доброволно. И това, което аз знам, е че желаещите са многократно повече от тези, които влязоха. Всичко е въпрос на желание от страна на държавата.

За колко младежи говорим?

Ако не ме лъже паметта – около 160 човека започнаха. Няколко пъти повече са били желаещите, но явно не са били готови да ги поемат за обучение. Надавам се това да стане в перспектива. А също така около 40% от желаещите по медицински причини са били отхвърлени. Това са фактите към момента – единственото решение да имаме подготвен резерв на армията, това е да имаме военна служба. 6 или 9 месеца, въпрос за дебат е това нещо. Но минимум 6, максимум според мен 9, за да могат всички български младежи да имат способността, ако се наложи да бъдат мобилизирани. Да не бъдат пускани като пушечно месо в шинел, а да бъдат подготвени и да могат да защитават страната си.

И само ще дам няколко примера – последните 3-4 години всички скандинавски държави възстановиха наборната военна служба – и Финландия, и Норвегия, и Швеция. В Дания също има. В Австрия имаше дебат, наборната служба там е 9 месеца, дали да не бъде направена 12 месеца. Австрия, която е в центъра на Европа и не е член на НАТО. Т.е тя минава в един малко по-специфичен статут на неутралитет от военни блокове. Но въпреки това хората се подготвят, подготвят си населението за случаи, в които може да се наложи да защитават страната си. Но в България нещата са изключително безотговорни. И като гледам от 2 дни пак приказките по отношение на армията, според мен отново нищо няма да бъде направено в тази посока. И така ще си мине времето.

Сам обаче казахте, че системата в сегашното си състояние не може да поеме дори желаещите младежи. Как да поеме всички?

Това е въпрос на организация. Изчислете го. В България ежегодно се раждат около 50 хил. деца – тези 50 хил. ще навършат пълнолетие. От тях половината са момичета. Около 25-26 хил. са момчетата. Като вземете тези, които не са спазили Конституцията и са неграмотни – те би следвало да подлежат на трудова повинност, и отпадналите по здравословни причини, няма да е проблем. Едни 15 хил. човека, при добра организация, могат да бъдат поети от системата. Въпрос на организация.

Да, еднократно ще се отделят едни пари, но те няма да са толкова много – около 100 млн. лв. Има достатъчно места, където тези хора могат да бъдат обучавани. На първо място това са военните училища. Във военното училище, авиационното, което възстановихме в Долна Митрополия, във Велико Търново, във факултета в Шумен, във Военноморското училище… Имайте предвид, че тези училища по времето на Комунизма са събирали хиляди курсанти, а сега са стотици. Т.е в самите тези училища има капацитет за няколко хиляди човека. Също така може в действащите сега формирования на българската армия. Така че е въпрос на правилен преглед и възможност да се случи.

Аз бях натоварил експертите в министерството и нещата са разработени. Въпросът е, че нямаше политическа воля този въпрос да се реализира. Когато има политическа воля, една държава може да си ползвали едни 100 млн. лв., които не са никакви пари за една подобна дейност. Някои ще кажат, но то ще трябва да има и храна. Да, ще има. Но пак не става въпрос за нещо колосално. Не става въпрос за онази армия до 1990 г., която беше 130 хил. човека. Става въпрос за 15 хил. човека. Не е проблемът да се организират, не е финансово непосилно, ако някой го изтъква като довод. Не е сериозно.

Малко объркани обяснения получихме вчера за нашия батальон и 1000 войници под българско командване, които ще участват в ученията на НАТО… Каква конфигурация са измислили според вас? Това български войници ли ще са?

Според мен и на тях не им е ясно, но под напора на общественото мнение трябваше да отговорят нещо. Все още в НАТО не се е състояла срещата на министрите на отбраната, това трябва да стане след 2 седмици, и тогава ще се разисква и ще се види какви са разчетите на НАТО. Дали ще има предложение в България да бъдат разположени външни контингенти, какви, в кой вид въоръжена сила – авиация ли, флот ли, сухопътни войски ли. Всичко това тепърва предстои да се изяснява.

Факт е, че няма начин Министерство на отбраната да няма предварителна информация за това, защото тези неща предварително се обсъждат – все пак 4 години съм ходил на тези срещи в Брюксел. И 100% съм сигурен, че във военното министерство има направено предложение, по което българският министър, като отиде там, да си каже мнението. Сега, защо не желаят да го споделят пред обществото, това е друга тема.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети