Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Марковски: Действията на Божков са психологически трик, желание да бъде интересен

Мнения

Марковски: Действията на Божков са психологически трик, желание да бъде интересен

Марковски: Действията на Божков са психологически трик, желание да бъде интересен - Tribune.bg
Снимка:

В правото има принципи. Има ли сделка, трябва да има съгласие, категоричен е известният юрист

Интервю за Тribune.bg с адвокат Марин Марковски

Г-н Марковски, чисто законово Бойко Борисов като премиер може ли да вземе подарък акции от издирвано лице или това е някакъв капан?

Не става въпрос дали лицето е издирвано. Има принципи в гражданското право. За да има сделка, трябва да има съгласие. Това е някакъв психологически трик, желание да бъде интересен. Някакви номера.

Юристи дават сигнали в двете крайности - при джиросване има ли право Бойко Борисов да не ги приема или не е нужно съгласие? Според Ваши колеги джирото е едностранна сделка и не се изисква съгласие на приемателя.

По начало, когато има сделка, двустранна сделка, трябва да има съгласие. Аз лично смятам, че трябва да има съгласие. Без съгласие не може, логично е. Левски или всяка една фирма, която има задължения, аз мога да джиросвам акциите ѝ на някой мой познат, когото не обичам. Ще го вкарам в неприятности, да му обявя фирмата в несъстоятелност, защото акциите не са платени, ще го вкарам в едни процедури, в които той не желае да влиза. В гражданското право има принципи. Има ли сделка, трябва да има съгласие. Едностранна сделка е само завещанието и пълномощното. Този, на когото е завещано, ако иска ползва завещанието, ако иска – не.

Могат ли действията на г-н Божков с подаръка към лице, заемащо публична длъжност, да се тълкуват като опит за подкуп?

Не, категорично не. За да има подкуп, трябва да има умисъл. Така нареченият активен подкуп. Трябва да има умисъл, че го подкупва, за да му помага в неговите наказателни производства. Такова нещо няма. А и е изключено министър-председателят да вземе акции, за да помага на обвиняем, който има 4-5 обвинения в Специализирания съд. Това не е възможно. Правният коментар го изключва това.

Правилен ли е според Вас ходът на премиера в тази ситуация, отказът на акциите?

Разбира се, че е правилен. Министър-председателят е публична личност и следва да не съдейства по никакъв начин на всеки един незаконен акт, който няма аргументации в закона, да бъде валиден. Освен това тук става въпрос и за авторитет на министър-председател. Един обвиняем му джиросва акции в дружество, което фалира и има задължения. Това е и икономически, и политически, и психологически абсурдно. Как някой насила ще ти джироса акции? Как става тази работа? Защо някой не опита да джироса акции от Кока-Кола? Една акция и четири поколения ще си пеете без да ходите на работа.
Има акции, които имат висока доходоносна стойност, т.е. първо те на борсата струват скъпо и второ – носят дивиденти всяка една година, печалба затова, че ти имаш акции. На „Фармахим“ например акциите са доходоносни. Те не са и на ниска цена. Всяка година тези, които имат акции, получават процент от печалбата. А когато тук „Левски“ е фалирал, оттук нататък икономически, през погледа на интересите никой няма да се занимава с тази работа, освен ако не се съгласи да помогне на клуба, да му плати задълженията, да започне да плаща заплатите на играчите. Направили са го така, тези отбори са търговски дружества. По цял свят е така. Лудогорец е друго нещо. Той е много печеливш. Като икономическа единица един отбор може да бъде много печеливш, може да бъде и губещ.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

Тартаковер Изключително примитивно тълкуване, все едно пред селска маса и шише кисела ракия. Очевидно мастития и добре окръглен стар адвокат, предпочита слугинството на политическия бандитизъм, пред истината и морала. Така като него може да разсъждава Цветанка Ризова, не адвокат с име в България. Жалко, от толкова адвокатстване на крупни престъпници, от толкова пари взети от бандити и потъпкване на собствено достойнство, вече близо до вратата на гроба, няма как да се промени, ще си отиде така. Нищо че все се кръсти, все се кълне в Бога. Днес един друг далеч по-вещ в гражданското право юрист и професор разтълкува казуса обективно и безпристрастно. Но да не забравяме, че Марковски е цитиран в тази медия. Тя е достойна за духовни помияри.
13.05.2020 18:02 / Отговор
Бай Гроздан Тартаковерчо, напълно ти вярваме, че знаеш в подробности от дългогодишен опит каква е обстановката пред селска маса и шише кисела ракия! Само не можем да разберем защо се принизяваш да пишеш в тази медия? Все пак, според теб самият, тя е достойна за духовни помияри, а не за възвишени натури, толкова умни и неземно красиви като твоя милост!
13.05.2020 19:36
Куню До тартаковер
Тобаля акалъ!
14.05.2020 23:37 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати