Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Разследващ журналист или разследван журналист

Мнения

Разследващ журналист или разследван журналист

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Преди няколко дни общинският съветник Борис Бонев съобщи във Facebook, че е получил „достоверна информация” за непосредствена заплаха за живота му. „...Получих достоверна информация от българските служби за непосредствена заплаха за живота ми. Информацията е потвърдена и от чуждестранни партньорски служби. Вече съм дал подробни показания пред компетентните органи за потенциалните причини за заплахите, които най-вероятно се дължат на работата ми като общински съветник и на дейността на Спаси София”, написа той.

Няколко дни по-късно Софийската районна прокуратура съобщи, че проверява информацията за заплаха. От държавното обвинение посочиха, че прокурор от Софийска районна прокуратура ще извърши проверка по случая, а Бонев ще бъде призован за снемане на обяснения. В публикацията си от 8 януари Бонев твърди, че вече е дал подробни показания пред компетентните органи.

На 10.01 Прокуратурата на Република България излезе със съобщение: „В прокуратурата до момента не е постъпила подобна информация от институциите, която по закон трябва да бъде докладвана незабавно на прокуратурата. Необходимостта от осъществяване на ръководство и надзор за законосъобразното и навременно извършване на действия по сигнали, съдържащи данни за извършени престъпления, е изключително правомощие на Прокуратурата на Република България”.

Възниква въпросът пред кои компетентни органи Бонев е дал подробни показания и ако думите му отговарят на истината, защо това не е сведено до знанието на прокуратурата. Дали отново не сме свидетели на опитите на МВР, в лицето на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, да изземва правомощия на обвинението. Както вече писах в предишна статия, тези опити не водят до нищо продуктивно. Напротив.

Рашков, посмали!

Рашков, посмали!

Извън този съществен въпрос, много хора си задават и друг – има ли наистина непосредствена опасност за живота на Борис Бонев. В интерес на истината, заради работата му в „Спаси София” и различните идеи и решения (някои от които доста спорни и неприемливи), които предлага, е напълно възможно да е станал обект на заплахи. Доколко сериозни са те, ще установи прокуратурата.

Доста по-интересни е ситуацията с журналиста Атанас Чобанов, който ден след като Бонев написа, че е получил „достоверна информация” за непосредствена заплаха за живота му, направи същото, отново във Фейсбук. В неделя (9 януари) Чобанов от bird.bg съобщи, че е получил заплаха във връзка с последното си разследване за американския лобист Антъни Подеста и договорните му отношения с български компании.

"В петък в 12.05 ч получих обаждане от официално лице от чуждо правителство, че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е локална за България, но аз в момента съм в чужбина. Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай. Последната ми работа е свързана с Пеевски и лобистки договори на негови проксита с Тони Подеста. За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, за да ни извади от позорното 111-о място по медийна свобода", написа Чобанов.

Като оставим настрана внушенията на Чобанов, който всъщност няма нужда от съдействието на компетентните органи, защото вече сам е установил кой и защо го заплашва, не можем да не отбележим един доста притеснителен факт – „получих обаждане от официално лице от чуждо правителство”. Тоест Чобанов публично оповестява, че за евентуалните заплахи срещу него, е осведомен от чуждо правителство. Още по-интересен е въпросът чии интереси обслужват той и сайтовете, с които е свързан, при положение, че явно свободно си комуникира с представители на чужди служби.

Чобанов побърза да обяви, че заплахата идвала от първия ред на парламента и вероятно била заради последната му статия, в която се замесват американския лобист Тони Подеста и негови контрагенти, за които журналистът твърди, че били близки до депутата от ДПС Делян Пеевски. Истината е, че статията на Чобанов не разкрива абсолютно нищо интересно или скандално - правят се само разни твърдения и внушения. Историята напомня инсинуацията покрай убитата от циганин тв водеща Виктория Маринова, която именно "Биволъ" най-грозно използва, за да внуши, че тя е била поръчана и убита от тогавашните управляващи, защото в първото и предаване имало страшни разкрития. Пълни манипулации, които обаче благодарение на въпросните стигнаха и до НПО-то, на което те подават информация за субективната им оценка в годишната класация, касаеща и нашата страна - "Репортери без граници". Същите т.нар. репортери, които си позволиха да пишат неверни твърдения, заради които накрая тихомълком се извиниха.

Чобанов заяви, че е уведомил българските полицейски служби, които нямали никаква представа за заплахите, защото същите били "пробити" и не се ползвали с доверието на чуждестранния официален представител, но те нищо не били направили. Оказа се, че районната прокуратура се е самосезирала и е поискала от Чобанов да даде сведения.

Тук следва най-интересното. Чобанов каза, че няма да дава сведения на „прокуратурата на Гешев”, докато главният прокурор не бъде сменен, а ще даде такива на следващия главен прокурор и то само, ако се бил убедил в неговия интегритет.

Разбира се, за да е пълен циркът, вчера ДБ яхнаха тази невероятна драма, като поискаха органите „бързо и ефикасно да неутрализират заплахите срещу журналиста от bird.bg Атанас Чобанов”. В декларация от парламентарната трибуната депутатът Зарко Маринов заяви: „Разследващият журналист Атанас Чобанов е получил сериозни сигнали от чуждо правителство за непосредствена заплаха срещу него, сезирани са българските органи. Ние като депутати не можем да останем безучастни към всеки български гражданин и посегателство към свободата и наказателни акции срещу журналисти, особено когато става дума за разследваща журналистика, която рови срещу мафията."

За да е съвсем пълна картинката, бяха намесени лошата прокуратура, дълбоката държава и лица, засегнати от санкциите на закона "Магнитски. Нищо учудващо и нищо случайно. Скочиха и от Асоциацията на българските журналисти (АЕЖ), които винаги много субективно си подбират каузите. По техни думи: "Международният журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията OCCRP съобщи в туитър, че разполага със сериозна и достоверна информация за заплаха срещу българския журналист Атанас Чобанов. Настояваме да се направи всичко възможно, за да се установи и неутрализира евентуалният източник на заплаха."

Преди няколко дни от „Дневник” се свързаха с Чобанов, който повтори, че „предупреждението е получено от чужда спецслужба, която по закон е задължена да го прави. Проверка на "Дневник" показва, че такова задължение има в американската директива 191.

Няма как да не си задем и въпроса, ако наистина се касае за сериозна заплаха и за предупреждение от чужда спецслужба, дали въпросните са го посъветвали и да напише пост във Фейсбук. Или просто за пореден път търси начин да привлече внимание, което е доста типично за него и за „Биволъ”, където списваше до неотдавна.

Интересни са връзките на Чобанов и покрай съпругата му.

Какво не знаете за Атанас Чобанов (Биволъ)

Според публикация от миналата година, жена му - Мария Онучко работи като журналист във френската столица, когато се запознава с бъдещия си съпруг. Тя е дъщеря на дългогодишния кореспондент на РИА Новости в Париж и в Брюксел Виктор Онучко, който е работил дълги години и като представител на руската Интерафкс и на RBTH, за които ще стане дума малко по-надолу. Преди Перестройката пък Онучко е дългогодишен кореспондент на руски издания в Африка, а както знаем, на подобни позиции не се пращат случайни хора.

Мария Онучко пише за проекта „Русия отвъд“. „Онлайн медията „Русия отвъд заглавията” е  един от проектите на Владимир Путин и московския апарат за влияние на Запад, като целта е да разпръсва положителни новини за Русия в съответната държава. Медията поддържа 14 секции на английски, руски, немски, френски, испански, италиански, португалски, индонезийски, китайски, хърватски, словенски, сръбски, български и македонски, но с един координационен център - ул. "Пятницкая" 25/1, 115035, Москва, Русия. В България проектът се реализира на основата на лицензионен договор, сключен между Даниела Малинова - официален представител на RBTH за страната, и "Российская газета". Даниела Малинова е съпруга на Николай Малинов, бивш член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП, председател на Национално движение "Русофили" и бивш издател на в. "Дума".

Намесено е и името на олигарха Константин Малофеев, а именно Малинов е запознал Малофеев с Цветан Василев – признание, направено от самия руски олигарх в интервю.

Името на Чобанов е намесено в различни скандали. Както "Гласове" писаха преди близо три години, той е споменат в няколко публикации, като пример за начините, по които се източва Националния център за научни изследвания (CNRS), водещата френска научноизследователска организация. Според Андре Жалон от популярния сайт “Медиапар” Чобанов е имал само две публикации за пет години. Жалон прави следния извод: “Тази липса на продуктивност съвпада с политическата му ангажираност в България. Първо с критичните онлайн медии BalkanLeaks и Bivol, на които е главен редактор и където редовно публикува подробни статии. После като водач на листата на българската партия “Зелените” на последните европейски избори. Този случай е карикатурен, но не е изолиран."

 

Самият „Биволъ”, собственост на Асен Йорданов, през годините е свързван с медиен рекет и черен пиар. Както пишат в „Труд”: „Помним скандалите с кмета на Поморие, който открито обвини „Биволъ“, че са го притискали за договор за медийно обслужване и когато е отказал, се разиграла медийната бухалка. Ако преровим страниците на сайта ще видим също, че адресатите на журналистическите им разследвания са едни и същи три или четири родни персони. Името на Чобанов се свързва и с „ТАД Груп“, обвинено през 2019 г. за теча на информация от НАП, засегнала 5 млн. български граждани, като прокуратурата дори поиска от френските власти Чобанов да бъде разпитан за връзките му с хакерите. Също интересен момент в битието на Чобанов е публикуваната от български емигранти в интернет през по-далечната 2009г. страница със заглавие „Истинската биография на лицето Атанас Чобанов“, в която група българи изказват своето възмущение от Чобанов, че е злоупотребявал с интересите на българските общности в чужбина, че е присвоил парични средства, като публикуват редица разобличаващи истини за неговото житие битие.”

Циркът, който разиграва Атанас Чобанов, живеещ и работещ от години във Франция, но представящ се за независим български журналист, определено трябва да влезе в полезрението на прокуратурата – както с вероятността твърденията му да са абсолютна лъжа, така и с контактите на въпросния с чужди правителства и служби, а също и с подозрителните му връзки през годините.

***

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св.Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема