Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Руският в. „Правда“: Борисов предприе достойни за уважение стъпки

Мнения

Руският в. „Правда“: Борисов предприе достойни за уважение стъпки

Снимка:

София поиска прагматични отношения с Москва

Руският вестник „Правда“ излезе с обширен анализ на визитата на руската делегация у нас.

Делегацията, с която министър-председателят Дмитрий Медведев посети България на 4 и 5 март, говори сама за себе си. Това са министърът на индустрията и търговията Денис Мантуров, на енергетиката Александър Новак, на икономическото развитие Максим Орешкин и на труда и социалната защита Максим Топилин. В делегацията бяха още главният изпълнителен директор на държавната корпорация „Росатом“ Алексей Лихачев и председателят на борда на „Газпром” Алексей Милер.

През последното десетилетие София и Москва преживяха период на продължително захлаждане на отношенията. Стигна се дотам, че през 2016 година български доклад за състоянието на националната сигурност определи Москва като „заплаха за обединена, свободна и мирна Европа“, особено в Балтийско и Черно море, както и в района на Източното Средиземноморие, където Русия „укрепва военния си потенциал“. Докладът беше подписан от премиера Бойко Борисов.

Миналата година обаче Борисов промени реториката и предприе редица достойни за уважение стъпки. Първо, той се извини за прекъсването от страна на България на три ключови съвместни енергийни проекта: Бургас-Александруполус, Южен поток и АЕЦ Белене.

По време на среща с Владимир Путин българският премиер обеща, че ако Русия се реши на разклонение на „Турския поток“ през българска територия, този път проектът ще бъде завършен. Борисов отбеляза на пресконференция след среща с Медведев, че Черно море „трябва да бъде зона на туризъм и газопроводи, а не за военни действия“ и призова руската страна да седне на масата за преговори.

Борисов усети общата тенденция

Промените бяха улеснени от оттеглянето от президентския пост на президента-русофоб Росен Плевнелиев и избирането на русофила Румен Радев, както и от нарастването на националистическите настроения в Европа: защитата на Меркел, Ердоган, Орбан, Вучич и други европейски лидери на техните интереси.

Борисов благодари на Медведев за факта, че „Газпром“ не е завел дело срещу София заради прекъсването на проекта „Южен поток“. Той не изключи по-нататъшно сътрудничество с „Росатом“ за АЕЦ „Белене“ и подчерта, че общата инвестиция в този проект е 3 милиарда евро.

„Е, да хвърлим парите в Дунав, а след това да платим поне още 20 милиарда за малки реактори. На фона на постепенното спиране на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“, след 10-15 години може да се наложи да внасяме електроенергия“, добави премиерът.

Прагматизъм и от двете страни

Прагматизмът е важен за Кремъл, който спешно трябва да спре транзита на газ през Украйна, за да не се спонсорира анти-руският, нацистки режим. „Газпром“ трябва да намери 1,4 милиарда евро, за да завърши клона от границата със Сърбия, където работата вече приключва, към българската система, която вече функционира.

Според РБК „Газпром“ вече е намерил изпълнител - „Трубная металургична компания“ (ТМК). Представител на ТМК заяви, че обмислят възможността за участие в търга на „Булгартрансгаз” (българският оператор на газопреносна мрежа, клиент на проекта за разширяване на газопровода). Във всеки случай, „Булгартрансгаз“, вече е сертифициран като оператор на GTS от ЕС и ще притежава газопровода, така че не би трябвало да има възражения на Брюксел по отношение на нормите на Третия енергиен пакет.  


Коментари (2)

Мина Всички искаме да е така Москва е наш партньор и приятел
06.03.2019 14:46 / Отговор
ИСТИНАТА ПОЗДРАВЛЕНИЯ, Г-Н БОРИСОВ! ТОВА Е ЛИЧНОСТТА, КОЯТО ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ! ЛИЧНОСТ С ДОСТОЙНСТВО И АВТОРИТЕТ, С КОЕТО НИНОВА И РАДЕВ НИКОГА НЕ БИХА ПРИТЕЖАВАЛИ. ЛИЧНОСТТА, КОЯТО ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ ПРИЗНАХА ЗА НАЙ-УСПЕШНИЯТ БЪЛГАРСКИ ПРЕМИЕР. БКП/БСП Е ТУМОРЪТ, А НАРОДЪТ Е ХИРУРГЪТ. И ДВЕТЕ СА ВРЕДНИ И ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНАТ. УСПЕХ Г-Н БОРИСОВ. НЕ НАПРАЗНО Е КАЗАНО "НЯМА НЕНАКАЗАНО ДОБРО". ВИЕ НЕ СТЕ САМ. ИМАТЕ СМЕЛ, УМЕН И ИНТЕЛИГЕНТЕН ЕЛЕКТОРАТ, КОЙТО Е ПОВЕЧЕ ОТ...ОСТАНАЛИТЕ СА ДЕБИЛИ В БЛАТО.
09.03.2019 17:16 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема