Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Димитър Аврамов: На Нова година президентът се оплака, вместо да каже: Гарант съм на позитивните промени

Мрежата

Димитър Аврамов: На Нова година президентът се оплака, вместо да каже: Гарант съм на позитивните промени

Снимка:

Крайно време е държавният ни глава, който и да е той, да спре да говори на 31 декември, казва политологът

Политологът Димитър Аврамов в интервю за "24 часа"

- Критици наричат новогодишната реч на президента Румен Радев политическа критика на управляващите, а не празнично пожелание. Справедливи ли са, г-н Аврамов?

- Това новогодишно оплакване на президента - неслучайно не казвам новогодишно слово - ме убеждава, че е крайно време българският държавен глава, който и да е той, да спре да говори на Нова година. Защо? Защото, ако президентът е от управляващата партия, обикновено получаваме розова картина на бъдещето и на настоящето. Ако е избран от опозиционна партия, обикновено

използва институцията,

за да зареди нацията

с песимизъм

Мисля, че е морално задължение на един държавен глава да представлява всички, да ни зареди с оптимизъм, да ни даде някаква положителна посока за следващата година. Това е основното нещо, което трябва да прави, защото той няма изпълнителни правомощия и не може да гарантира нищо.

- В 12 без пет на 31 декември президентът говори за липса на реформи, за корупция, за високи цени и ниски заплати, за отсъствие на справедливост, за ограничаване на свободата. В какво и кого се прицелват такива думи на прага на новата година?

- Всякакви критики към управляващите у нас, които и да са те - подчертавам, и не само ГЕРБ, са справедливи. В последните 20-ина години не сме имали управление, на което да ръкопляскаме на Нова година, което да заслужава поздравления. Новогодишното слово на президента обаче не е момент за

изпадане в дребнотемие

и за отправяне на критики, които сме чували през годината. На Нова година имаш да кажеш няколко прости неща на хората, които те гледат. Първо, да ги заредиш с позитивни очаквания за следващата година. Второ, да им вдъхнеш надежда в собствените им възможности. И трето - да им кажеш, че защитаваш техните интереси и права. Никъде в обръщението на президента няма нещо такова.

- Политика не се прави на масата, а се определя и решава от усилията на милионите осъзнати личности, каза в обръщението си Радев. Какъв е вашият прочит на тези негови думи?

- Къде се прави политика - дали на масата, дали по време на разходка, дали под масата, е литература. Вярно е, че политика се прави с усилията на цялата нация. Вярно е, че хората получават това, от което имат нужда, това, което искат. Не искам да съсипвам от критика българския президент, че навръх Нова година създаде лош вкус у гражданите. Само си представете какво правят те в 0 часа - тогава обикновено е кулминацията на вечерта и е свързана с

усмивки, надежди,

очаквания

И изведнъж пускаш телевизора и виждаш един човек, който ти казва колко хора сме загубили, как живеем в недоимък, корупционни скандали, ниски заплати, високи цени и т.н. Извинявайте, ама как да посрещна новата година, като ми говорят така?! Как да харесвам президента си и политиците си?!? И ако не харесвам президента и политиците си, как да бъда отговорен гражданин? Такъв тип послания, независимо дали в тях има верни неща, или не,

насаждат допълнително

отчуждение у хората

към държавата им

Като граждани ние много добре знаем проблемите в страната. Знаем си и проблемите във всеки сектор - кои от тях не са реформирани и къде какво има. Уверявам г-н президента, че за разлика от него ние знаем повече, защото ходим по улиците и нямаме защита на институциите. Обаче очакваме от него, от министър-председателя и от всеки, който представлява нацията, да дава положителна посока на развитие и оптимизъм.

- Според вас намеква ли Радев с тази реч за свои намерения да участва в политиката от други властови позиции?

- Не ми се иска да приписвам на който и да е политик и на президента намерения, които може да съществуват, но може и да не съществуват.

Фактът е прост: имаме институция и тя трябва да си върши работата. Трябва да представлява цялата нация, да излъчва национален интегритет.

На Нова година разбрахме личното емоционално състояние на г-н Радев по личната му политическа оценка, а не оценката на българския президент. Г-н Радев не каза: “Аз ще бъда гарант на позитивното развитие на страната, на позитивните промени.” Той се оплака. Ако беше казал: “Аз ще направя всичко възможно нещата да се подобряват”, тогава бих го обвинил, че има проект. Сега го обвинявам, че няма никакъв.

- Неговата съпруга обаче бе доста по-умерена в новогодишните си пожелания. Написа във фейсбук да не се вторачваме в нещата, които ни разделят, а в онези, които ни обединяват.

- Да се кандидатира за президент - ще я изберем, щом е с такава нагласа.

- Ако бяхте в екипа на държавния глава, какво бихте го посъветвали като политолог?

- Дълбоко съм убеден, че човек изглежда много по-адекватно, ако не дава непоискани съвети. Ако цялото президентство с всичките му съветници и структури е опряло до някого като мен, значи нещата наистина не са добри. Тогава разбирам тона на президента.

Димитър Аврамов е роден през 1973 г. в Пловдив. Той е магистър по политически науки в СУ. Има малък IT бизнес   


Коментари (3)

К.Анкова С този псевдо президент вие какво очаквате само беди
04.01.2019 10:34 / Отговор
Веска С какво президентът да бъде гарант? Той не разполага с милиардите на държавата. Не може да каже "Аз ви дадох", "Аз давам".
04.01.2019 12:50 / Отговор
В. Иванова Ами тогава да си ходи, щом е толкова слабосилен. За да използва конституционните си правомощия трябват акъл, енергия и широк поглед. Няма начин да ги имаш, ако едва надничаш изпод фустата на жена си.
05.01.2019 09:25 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още