Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. „Места на липса, места на изобилие…” в арт галерия „Нюанс“

Мултимедия

„Места на липса, места на изобилие…” в арт галерия „Нюанс“

Първа самостоятелна изложба на Ангеларий Димитров в рамките на платформата “Résumé 13”

Галерия „Нюанс” и Résumé 13 представят изложбата живопис “Места на липса, места на изобилие…”. Това e първата самостоятелна изложба на Ангеларий Димитров в рамките на платформата “Résumé 13”. Експозицията представя последните му произведения. Акцентът е поставен върху самата същност на артистичния му свят. Двете доминантни теми в творчеството му са прекомерното присъствие и отчайващата празнота. Заглавието, ясно подчертава замисъла на картините.

Но коя е първопричината за тези послания? Какво провокира младият преподавател в Художествената гимназия да изобразява сцена, след сцена на апокалиптично отсъствие? Има ли политически заряд в изображенията му на търговски вериги, масови продажби и свръх консумация?

Отговорът на тези питания е много по-личен отколкото темата предполага. Всъщност 27-годишният художник се опитва да подреди в главата си околния свят. Картините му не са форма на политическа позиция, а изразяват личните му емоционални сътресения от заобикалящата го среда. В контрастния свят на Ангеларий няма философско послание. Вместо това художникът приканва публиката за себеоткровение, като признава собствените си кошмари.

Изразът “места на липса, места на изобилие” идва от политическата философия и се отнася до фундаментално разделение в материалния свят. По-просто казано “имане/нямане” е дуализъм подобен на “ден/нощ”, “светлина/тъмнина”, “мъжко/женско”, “добро/зло” и т.н. Както и при другите двойки, едното обуславя съществуването на другото . Специфичното при тази опозиция обаче, е че независимо колко са свързани двете понятия, наличието на едно от тях рязко променя перспективата спрямо другото.

Изложбата „Места на липса, места на изобилие…” на младия художник Ангеларий Димитров може да посетите до 29 юни в галерия „Нюанс“ в столицата на улица ул. Иван Денкоглу No 42.   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още