Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Най-мащабната изложба, посветена на художника Ян ван Ейк, бе открита в Белгия

Мултимедия

Най-мащабната изложба, посветена на художника Ян ван Ейк, бе открита в Белгия

Над 10 от съхранените в целия свят приблизително 20 творби на фламандския майстор на четката от 15-и век Ян ван Ейк са събрани в Музея за изящни изкуства в Гент.

Озаглавена "Ван Ейк - оптична революция", изложбата е най-голямата досега, посветена на художника. Тя ще остане там до 30 април 2020 г.

Наричан бащата на Северния Ренесанс (art nova) в изобразителното изкуство, Ян ван Ейк и до днес остава един от най-загадъчните художници в световната история на изкуството, като енигмата около него идва не само от малкото информация, с която разполагаме за живота му, но и от самите му произведения, изключително различни за времето си.

Портрет на мъж с тюрбан, 1433 г., една от най-известните картини на художника, вероятно автопортретПортрет на мъж с тюрбан, 1433 г., една от най-известните картини на художника, вероятно автопортрет

Експозицията акцентира тъкмо върху тази революционна изобретателност и голямата виртуозност на художника, който завинаги променя живописта, като отделя специално място на светлосянката и природата в религиозни сцени, а освен това модернизира портретната живопис.

Сред творбите събрани в нея, дошли от цяла Европа и САЩ влизат и няколко наскоро реставрирани произведения, включително външните порти на олтара в Гент (1432 г.) и „Портрет на Бодуен де Ланоа“ (около 1438-1440 г.), който пристига директно от реставрационния отдел на Берлинската художествена галерия. 

„Портрет на Бодуен де Ланоа“ (около 1438-1440 г.) / снимка: уикипедия„Портрет на Бодуен де Ланоа“ (около 1438-1440 г.) / снимка: уикипедия

Посетителите на изложбата ще имат и уникалната възможност да видят заедно две версии на „Мадона на фонтана“ - 1439 от Кралския музей на изящните изкуства в Антверпен и 1440 от колекцията „Фрик“ в Ню Йорк. В допълнение към изложбата са включени и много други събития, част от проекта на Фламандските майстори - поредица от три годишни програми, посветени на различни художници.

„Мадона на фонтана“ - 1439 г. / снимка: уикипедия„Мадона на фонтана“ - 1439 г. / снимка: уикипедия

Представени са също творби на някои италиански съвременници на ван Ейк, като Мазачо и Фра Анджелико, за да бъдат онагледени две различни виждания за тогавашната религиозна живопис - по-идеализираната във Флоренция и по-реалистичната във Фландрия.

Изложбата ще може да се види до 30 април 2020 година в Музея за изящни изкуства в Гент.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още