Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. „Цветни сезони“ на Радина Близнакова в галерия „Финес“

Мултимедия

„Цветни сезони“ на Радина Близнакова в галерия „Финес“

Свобода, пъстрота, елегантност и чувствителност

В столичната галерия „Финес“, с откриването на изложбата „Цветни сезони“ на Радина Близнакова бе зададен един пъстър и оживен завършек на есенния ноемврийски ден, където есента проговори на езика на акварела и се сля с цветовете на лятото, пролетта, зимата и... театъра!

За галерия „Финес“ обединяването на изкуствата е от съществено значение, и с „Цветни сезони“, тя отново успя да покаже, че е пространство за диалог между изобразителното изкуство, музиката, и театъра.

„Тази есен съм много щастлива, защото в салоните на галерия „Финес“ успяваме да обединим всички изкуства, макар и индиректно. Чрез изобразителното изкуство всъщност вплитаме музиката, театъра, което е прекрасно, защото винаги съм искала галерията да бъде не просто галерия, а едно културно средище. И както всички вие можете да видите, в картините на Радина Близнакова театърът е навсякъде, защото той е и в душата ѝ. Тя е сценограф, цял живот работи с театъра, но в същото време е един безкрайно талантлив художник“, споделя Мариела Табакова, дългогодишната собственичка на галерия „Финес“.

Действително Радина Близнакова е име, което вече много години присъства в афишите на Народния театър, Театъра на Сатирата, Младежкия театър, Театър зад канала и др. Завършила Художествената гимназия в София, а през 1971 г. завършва специалност “Сценография” в НХА “Николай Павлович”, днес тя е хоноруван преподавател по живопис в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” в специалност “Сценичен и екранен дизайн”. Работи с режисьори като Леон Даниел, Крикор Азарян, Николай Ламбрев и др.

Настоящата експозиция е резултат от дългогодишна работа и включва над 40 творби, изпълнени във водните техники акварел, темпера и акрил, като темите са разнообразни, а важно присъствие в тях има и тъкмо сценографията.

„Вижда се, че и в сценографията, тя е живописец – без значение дали става дума за костюми, дали става дума за оформление на сцена, за декори, тя е живописец. Тя вижда в цвят и може би неслучайно е избрала така да бъде наречена и изложбата“, обяснява доц. Ружа Маринска, на която бяха поверени уводните думи по откриването на експозицията.

Друго, което наблюдаваме в произведенията на Радина Близнакова е безкрайното усещане за свобода, което сякаш се излъчва от всяка една нейна картина.

„Тя е свободна в реакциите си, спонтанно, щастливо вдъхновена. Никога нищо не е излязло под четката ѝ, което да бъде непродиктувано отвътре, от някакво жегване, от природен или друг мотив, от някакво лице в някаква ситуация. Аз наистина мисля, че тази изложба говори всичко за Радина, затова ще се радвам, ако повече хора дойдат и я видят, защото те също ще бъдат преизпълнени от тази светлина, която блика от картините ѝ“, добавя още Ружа Маринска.

И както художничката Радина Близнакова сама разкрива за изложбата: “Пространството на галерия „Финес“ винаги ми е създавало усещането за домашен уют, а домът като че ли е мястото за споделяне на простите ежедневни неща. Настоящата изложба не е подготвяна специално за случая, но избраните работи представляват едно споделяне на цветни вълнения, предизвикани от различни сезони в природата, живота и театъра.”

Свобода, пъстрота и елегантност на четката, съчетани с диалогичност и топла чувствителност! Всичко това ще откриете в изложбата „Цветни сезони“, която можете да видите в галерия „Финес“ в столицата на "Христо Белчев" 17 до 30-ти ноември.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още