Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Емблематичното заведение „Котилото“ – символ на балканската кухня и душа

Общество

Емблематичното заведение „Котилото“ – символ на балканската кухня и душа

Двамата собственици година след година успяват не само да съхранят традициите на балканската кухня, но и да обогатят менюто с все по-вкусни рецепти

Разгара на зимата и сръбската Нова година ни отвеждат в едно любимо вече за мнозина българи уютно и топло местенце - „Котилото“ в сърцето на Драгалевци. Двама мъже – българинът Йонко Георгиев и известният сръбски майстор-готвач Далибор Маринкович – Даци, година след година успяват не само да съхранят традициите на балканската кухня, но и да обогатят менюто с нови, оригинални и все по-вкусни рецепти. А това си е истинска дарба.

„Като цяло през зимата всички балкански народи обичаме да хапваме по-мазни неща – свинско, печени прасенца, пача. Всяко едно семейство по традиция си приготвя туршия, люти чушки, зимнина. Както винаги, ние се стараем да изненадаме нашите клиенти с нещо ново в менюто, нещо, което трудно ще намерят другаде“, споделя Даци.

Гозби в ресторант Гозби в ресторант "Котилото"

„Тази година новото при салатите, което сме подготвили е „Мешана туршия у павлаку“. Това е сръбска павлака - цедено кисело мляко с нашата туршийка, която сме си направили – чушчица, морков, карфиол, зеле, целина. Всичко това го омешваме с тази леко пикантна павлака и се получава една страхотна разядка, пикантна туршийка за ракийка, страхотно мезенце за студените дни“, разкрива апетитната рецепта Далибор.

Не е за изпускане и „Цървена селска салата с червен боб“, която включва сладки градински доматки, печени ароматни чушки, едър селски боб, червен лук и ситно нарязан магданоз.

„Направили сме и една чудна и апетитна разядка от намачкано бяло домашно сиренце, цедено мляко, чесън и люта чушка, червена чушка и магданоз. В Сърбия го наричаме Търляница – също много приятна за хапване през зимата “, разкрива Даци.

За всички чревоугодници добре ще дойде и едно традиционно за нашите ширини мезенце - домашната сланинка – собственоръчно опушена на букови дърва от майстор Даци, после леко маринована в морска сол.

Гозби в ресторант Гозби в ресторант "Котилото"

„Сред новите неща, които тази година ще предложим на нашите гости е „чипс от хрупкави агнешки чревца“. Те са пържени на тиган и се предлагат заедно със сос от горчица, майонеза, чесън и малко босилек. Много интересно и приятно ястие“, споделя майсторът-готвач.

„Миналата година заложихме в менюто телешки бузи в було, заляти с топъл сръбски каймак. Получи се нещо уникално. Затова решихме този специалитет да присъства и в тазгодишното меню, защото изключително много се харесва и иска от клиентите“, отбелязва още той.

Сред топ специалитетите са и езикът от млечно теленце, както и джоланът.

„Езичета от малки теленца, които правим в масло, чесън, маслен сос. За да обогатим техния собствен сос и за аромат сме прибавили манатарки. Те придават страхотен вкус на този млечен прекрасен език. По традиция правим свински джулан – опушен. Варим го с кисело зеле около шест, седем часа. Става изключително крехък, на конци, направо се разпада от кокалите. Зелето също става много вкусно – с чесън, дафинов лист, черен пипер, сол, червен пипер. Всичко това се готви заедно с джолана. Зелето поема от мазнинката и аромата на опушения джолан, а джоланът поема аромата на киселото зеле. Получава се една много традиционна за Балканите комбинация“, казва шеф Даци.

И това не е всичко.

Гозби в ресторант Гозби в ресторант "Котилото"

Ново предложение в менюто е и Телешката кълцаница в було. Това ястие се приготвя от телешко бонфиле, нарязано на едри кубчета. Прибавят се опушена сланина и кисели краставички, овкусени с горчица, подправки, черен пипер и сол.

„Всичко това се омесва и се слага в було. Печем на скара и се получава невероятна вкусотия“, казва Далибор Маринкович.

Хубавите продукти, богатото меню и неизчерпаемата фантазия при сърбите са подправени с още нещо – гостоприемство, любов и много настроение.

„В душите и сърцата трябва да има едно хубаво настроение, едно човешко благородие. Ние сме балкански души – хапваме, пийваме, веселим се“, категоричен е майстор-готвачът.

С такава атмосфера ни посрещат в Новогодишната вечер сръбските тръбачи. На чевермето вече се пекат две прасенца, мезетата и туршийките ни очакват на трапезата. А заведението е отворено само за приятели. Градусът на настроението се качва все повече с напредването на вечерта.

„Страхотен оркестър от Сърбия е тук. Музикантите свирят в популярното шоу „Звезде гранда“. Участвали са в новогодишни програми на сръбската телевизия. Тази вечер ще забавляват и веселят нашите гости в ресторанта“, обясняват двамата собственици.

„Котилото“ вече се е превърнало в емблематично заведение, запазена марка за сръбската кухня, хит сред софиянци. Питам двамата собственици как успяват да „поддържат огъня“ толкова време, а те отговорят:

„Постоянство, много труд и упоритост, себеотрицание, отдаденост на работата, любов. Всички тези неща се съчетават, за да държим едно високо ниво“, казват те.

„Ние с Йонко сме постоянно в ресторанта. По 14 часа на ден. Почиваме само един ден от седмицата“, допълва Даци.

„Всеки е добре дошъл. Ресторантът побира само 80 човека. Но всеки, който пожелае, може да ни се обади и да запазим маса. Няма да останете разочаровани. Заповядайте, за да усетите атмосферата, духа, магията на балканското празненство“, канят всички любители на сръбската кухня двамата собственици.

Ресторант „КОТИЛОТО“ се намира в непосредствена близост до центъра на Драгалевци, на адрес: „ул. Крайречна“ № 26 и ви очаква.   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив