Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Емблематичното заведение „Котилото“ – символ на балканската кухня и душа

Общество

Емблематичното заведение „Котилото“ – символ на балканската кухня и душа

Двамата собственици година след година успяват не само да съхранят традициите на балканската кухня, но и да обогатят менюто с все по-вкусни рецепти

Разгара на зимата и сръбската Нова година ни отвеждат в едно любимо вече за мнозина българи уютно и топло местенце - „Котилото“ в сърцето на Драгалевци. Двама мъже – българинът Йонко Георгиев и известният сръбски майстор-готвач Далибор Маринкович – Даци, година след година успяват не само да съхранят традициите на балканската кухня, но и да обогатят менюто с нови, оригинални и все по-вкусни рецепти. А това си е истинска дарба.

„Като цяло през зимата всички балкански народи обичаме да хапваме по-мазни неща – свинско, печени прасенца, пача. Всяко едно семейство по традиция си приготвя туршия, люти чушки, зимнина. Както винаги, ние се стараем да изненадаме нашите клиенти с нещо ново в менюто, нещо, което трудно ще намерят другаде“, споделя Даци.

Гозби в ресторант Гозби в ресторант "Котилото"

„Тази година новото при салатите, което сме подготвили е „Мешана туршия у павлаку“. Това е сръбска павлака - цедено кисело мляко с нашата туршийка, която сме си направили – чушчица, морков, карфиол, зеле, целина. Всичко това го омешваме с тази леко пикантна павлака и се получава една страхотна разядка, пикантна туршийка за ракийка, страхотно мезенце за студените дни“, разкрива апетитната рецепта Далибор.

Не е за изпускане и „Цървена селска салата с червен боб“, която включва сладки градински доматки, печени ароматни чушки, едър селски боб, червен лук и ситно нарязан магданоз.

„Направили сме и една чудна и апетитна разядка от намачкано бяло домашно сиренце, цедено мляко, чесън и люта чушка, червена чушка и магданоз. В Сърбия го наричаме Търляница – също много приятна за хапване през зимата “, разкрива Даци.

За всички чревоугодници добре ще дойде и едно традиционно за нашите ширини мезенце - домашната сланинка – собственоръчно опушена на букови дърва от майстор Даци, после леко маринована в морска сол.

Гозби в ресторант Гозби в ресторант "Котилото"

„Сред новите неща, които тази година ще предложим на нашите гости е „чипс от хрупкави агнешки чревца“. Те са пържени на тиган и се предлагат заедно със сос от горчица, майонеза, чесън и малко босилек. Много интересно и приятно ястие“, споделя майсторът-готвач.

„Миналата година заложихме в менюто телешки бузи в було, заляти с топъл сръбски каймак. Получи се нещо уникално. Затова решихме този специалитет да присъства и в тазгодишното меню, защото изключително много се харесва и иска от клиентите“, отбелязва още той.

Сред топ специалитетите са и езикът от млечно теленце, както и джоланът.

„Езичета от малки теленца, които правим в масло, чесън, маслен сос. За да обогатим техния собствен сос и за аромат сме прибавили манатарки. Те придават страхотен вкус на този млечен прекрасен език. По традиция правим свински джулан – опушен. Варим го с кисело зеле около шест, седем часа. Става изключително крехък, на конци, направо се разпада от кокалите. Зелето също става много вкусно – с чесън, дафинов лист, черен пипер, сол, червен пипер. Всичко това се готви заедно с джолана. Зелето поема от мазнинката и аромата на опушения джолан, а джоланът поема аромата на киселото зеле. Получава се една много традиционна за Балканите комбинация“, казва шеф Даци.

И това не е всичко.

Гозби в ресторант Гозби в ресторант "Котилото"

Ново предложение в менюто е и Телешката кълцаница в було. Това ястие се приготвя от телешко бонфиле, нарязано на едри кубчета. Прибавят се опушена сланина и кисели краставички, овкусени с горчица, подправки, черен пипер и сол.

„Всичко това се омесва и се слага в було. Печем на скара и се получава невероятна вкусотия“, казва Далибор Маринкович.

Хубавите продукти, богатото меню и неизчерпаемата фантазия при сърбите са подправени с още нещо – гостоприемство, любов и много настроение.

„В душите и сърцата трябва да има едно хубаво настроение, едно човешко благородие. Ние сме балкански души – хапваме, пийваме, веселим се“, категоричен е майстор-готвачът.

С такава атмосфера ни посрещат в Новогодишната вечер сръбските тръбачи. На чевермето вече се пекат две прасенца, мезетата и туршийките ни очакват на трапезата. А заведението е отворено само за приятели. Градусът на настроението се качва все повече с напредването на вечерта.

„Страхотен оркестър от Сърбия е тук. Музикантите свирят в популярното шоу „Звезде гранда“. Участвали са в новогодишни програми на сръбската телевизия. Тази вечер ще забавляват и веселят нашите гости в ресторанта“, обясняват двамата собственици.

„Котилото“ вече се е превърнало в емблематично заведение, запазена марка за сръбската кухня, хит сред софиянци. Питам двамата собственици как успяват да „поддържат огъня“ толкова време, а те отговорят:

„Постоянство, много труд и упоритост, себеотрицание, отдаденост на работата, любов. Всички тези неща се съчетават, за да държим едно високо ниво“, казват те.

„Ние с Йонко сме постоянно в ресторанта. По 14 часа на ден. Почиваме само един ден от седмицата“, допълва Даци.

„Всеки е добре дошъл. Ресторантът побира само 80 човека. Но всеки, който пожелае, може да ни се обади и да запазим маса. Няма да останете разочаровани. Заповядайте, за да усетите атмосферата, духа, магията на балканското празненство“, канят всички любители на сръбската кухня двамата собственици.

Ресторант „КОТИЛОТО“ се намира в непосредствена близост до центъра на Драгалевци, на адрес: „ул. Крайречна“ № 26 и ви очаква. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

Tribune.bg иска съгласието Ви за използване на информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме как го използвате и за маркетингови цели.

Персонализирана реклама и съдържание, преброяване на посещения и източници на трафик

Съхраняване на и/или достъп до информация на устройство

Политика за поверителност Бисквитки

Вашите настройки за поверителност

Ние и нашите партньори използваме информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим Вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме начина, по който го използвате, и за маркетингови цели. Защото уважаваме Вашето право на лична сигурност, можете да изберете да не позволите някои видове бисквитки. Обаче, блокирането на някои видове бисквитки може да влоши Вашето изживяване на сайта и услугите, които можем да предложим. В някои случаи данните, получени от бисквитки, се споделят с трети страни за анализ или маркетингови цели. Можете да използвате своето право да откажете от тази споделена информация по всяко време, като деактивирате бисквитките.

Политика за поверителност Бисквитки

Управление на предпочитанията за съгласие

Задължителни

Тези бисквитки и скриптове са необходими за функциониране на уебсайта и не могат да бъдат изключени. Обикновено те се задават само в отговор на действия, правени от вас, които отнасят до заявка за услуги, като задаване на настройките за поверителност, влизане или попълване на формуляри. Можете да зададете браузъра си да блокира или да ви извести за тези бисквитки, но част от сайта няма да работи. Тези бисквитки не съхраняват никакви лично идентифицируващи данни.

Винаги ВКЛ

Аналитични

Тези бисквитки и скриптове ни позволяват да преброяваме посещения и източници на трафик, така че да измерим и подобрим производителността на нашия сайт. Те ни помагат да знаем кои страници са най- и най-непопулярни и да видим как посетителите се движат по сайта. Всичка информация, която тези бисквитки събират, е кумулативна и неидентифицируема. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, няма да знаем, кога сте посетили нашия сайт.

Маркетинг

Тези бисквитки и скриптове могат да бъдат зададени чрез нашия сайт от нашите рекламни партньори. Те могат да бъдат използвани от тези компании за построяване на профил на вашите интереси и показване на съответни реклами на други сайтове. Те не съхраняват директна лична информация, но са базирани на уникално идентифициране на вашия браузър и интернет устройство. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, ще имате по-малко целенасочена реклама.