Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кипър – Божественият остров между два свята

Общество

Кипър – Божественият остров между два свята

Снимка:

12 хилядолетия пъстра и оживена история, митове, легенди, богато културно наследство, наред със средиземноморски климат, ярко слънце и едни от най-добрите плажове в света – това е Кипър – Островът на любовта, който непременно трябва да посетите!

Ще откриете колорит от гръцки храмове, римски бани и мюсюлмански светини. Ще се озовете между два коренно различни, но и изключително приличащи си светове. Ще се докоснете до легендарната гръцка богиня на любовта и красотата - самата Афродита, родила се от морската пяна на кипърските води.

pixabaypixabay

И не на последно място – ще имате възможност да опитате от невероятната кипърка кухня и да се отдадете на мекия бял пясък, съчетан с кристалните кипърски води. Те са сертифицирани с еко флагове и са определяни като едни от най-чистите в цяла Европа!

Посещението на това вълшебно място със сигурност си заслужава и от Tez Tour го знаят най-добре…

МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА

Кипър е третият по големина остров в Средиземно море след Сицилия и Сардиния. Географски се намира изцяло в Азия, но исторически почти винаги е бил свързан с Европа. Всъщност островът се явява както географска, така и своеобразна културна връзка между Изтока и Запада - заради разделението в пределите на самия остров. 36 % от територията се контролира от Севернокипърска турска република, 3,7 % от ООН, 2,7 % от Великобритания (военни бази Акротири и Декелия), останалото е към Република Кипър.

pixabaypixabay

ЕДНА ОТ НАЙ-ДРЕВНИТЕ ИСТОРИИ

Земите на днешен Кипър са обитавани още от зората на човешката цивилизация. Първите свидетелства за активност на острова са от ерата на Палеолита. Открити са и едни от най-старите кладенци в историята, за които се смята, че са на между 9 000 и 10 500 години.

В праисторическия период Кипър играе изключително важна роля в предаването на културата от Близкия изток към Европейския свят и от Азия към Средиземноморието. Доказателство за това е добре запазеното древно селище Хирокития, населявано в периода между 7-4 хилядолетие пр. н. е.

Малко по-късно през последния етап на Бронзовата ера островът претърпява две вълни от гръцки преселения. Първата се осъществява през 1400 пр. н. е от микенски търговци, следвана от още по-голямо микенско преселение между 1100 и 1050 г. пр. н е.

pixabaypixabay

Неслучайно на остров Кипър се раждат множество гръцки митове и легенди. Именно тук е родното място на Афродита, на Адонис, домът на цар Кинар, на Пигмалион, на Дионис. Запазени са и немалко храмове, театри и други постижения на гръцката архитектура и култура от този период.

След това на острова се заселват и финикийците, които през 8 век пр. н. е. основават свои колонии в южната му част, близо до днешните Ларнака и Саламис.

Стратегическото местоположение на острова обаче не спира да привлича и други заселници. По-късно той ще бъде завладян последователно от асирийци, египтяни, перси (8-4 век пр.н.е.). Междувременно отпечатък оставя и Александър Велики, който го завзема през 333 г. В периода 30 г. пр.н.е. - 330 г. от н.е. Кипър става част от Римската империя, а след нейното разделяне през 395 г. попада в пределите на Византия. Остава под нейно управление чак до Кръстоносните походи, осъществили се около 800 години по-късно.

Именно в този период на острова се утвърждава елинистическо-християнската култура, която и до днес продължава да бъде съществена част от кипърското общество.
Но борбите за власт над стратегическия Кипър няма да спрат дотук. Ще последват още завоевания: владението на острова от Ричард Лъвското сърце и Ордена на Тамплиерите (1191 - 1192), господството на династията Лузинян (1192-1489), венецианците (1489 - 1571), османците (1571-1878) и англичаните (1878-1960). Независимо от това, островът запазва гръцкия си характер, език и култура непокътнати през всичките тези години.

И все пак – всички народности, преминали през района, са оставили по нещо, правейки кипърската култура и история още по-богата и наситена. Имаме множество културно-исторически паметници от всички периоди. От британското владичество до 1960 г. кипърците пък са наследили шофирането от ляво, голфа, английските пъбове и други. Затова и понякога наричат острова Малката Англия.

pixabaypixabay

Но дори след като Кипър най-накрая успява да извоюва своята независимост от Англия, следват още периоди на неспокойствие. Точно тогава на острова се засилва напрежението между кипърските гърци и кипърските турци (18% от населението), наследници на османците. За съжаление впоследствие това довежда до разделянето на острова на няколко части.

След събитията от 1974 г., турците завземат около една трета от него в северните части. Така, през 1983 г. в окупираната част предводителят на турските кипърци Рауф Денкташ основава Севернокипърска турска република. Тя обаче не е призната от нито една държава освен Турция. И все пак разделението е факт: съществува обособена граница, т. нар. „Зелена линия“,  която е дълга 180 км и е охранявана от войски на ООН.

Тази граница минава дори през столицата Никозия, която е последната разделена столица в света след падането на Берлинската стена. След тази криза множество кипърски гърци са принудени да бъдат бежанци в собствената си страна. Преминаването на границата се осъществява свободно, но ако сте решили да посетите Северен Кипър (където също има много интересни забележителности), трябва да си носите паспорт.

МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ. ЛЮБОВ ПО КИПЪРСКИ.

Неслучайно Кипър винаги се свързва с романтиката, любовта и красотата. На това място са се развили не една или две любовни истории. Според старогръцката легенда богинята Афродита се надигнала именно тук от меката пяна на нежните кипърски морски води. Това се случва на лазурните брегове на Пафос до скалите Петра ту Ромиу, известни още като Скалите на Афродита или Камъкът на гръка (в буквален превод).Те са сред най-посещаваните забележителности в Кипър и са задължително място за снимки на всеки турист! Според вярванията, всеки потопил се в заобикалящите скалите води, ще се радва на вечна красота. Също като самата богиня на любовта и красотата…

Кипър е и мястото, на което се заражда част от една от най-известните любови в цялата история – тази между Антоний и Клеопатра. Легендата разказва, че Антоний бил толкова влюбен в прекрасната египетска кралица и чудейки се как да ѝ покаже безкрайната си любов, той ѝ подарил целия остров Кипър.

 

КАКВО ДА НЕ ИЗПУСНЕМ ДА ПОСЕТИМ?

ПАФОС

pixabaypixabay

Освен за скалите Петра ту Ромиу, препоръчваме ви да си отделите време да разгледате целия град Пафос, който е под егидата на ЮНЕСКО заради уникалното си културно наследство. Освен като родно място на Афродита, градът се слави с множество забележителности и интересни истории. Всъщност самото му име, Пафос, произхожда според легендата от името на дъщерята на Афродита и Пигмалион. Повечето от местата в града обаче са свързани с името на Афродита. Още от древността мястото е център на култа към богинята, както и на други пре-елинистки богини на плодородието. Днес от този култ са запазени и много материални паметници, сред които чудният храм на Афродита от 12 век пр. н. е., Баните на Афродита и Фонтанът на любовта. Тук се намират и едни от най-запазените и впечатляващи мозайки в цялото Източно Средиземноморие. Забележителното историческо наследство на града го превръща в открит музей, който целогодишно привлича туристи от целия свят.


ЛИМАСОЛ

pixabaypixabay

Лимасол е вторият по големина град в Кипър – интересно съчетание от икономическа сила и туризъм. Тук задължително трябва да посетите Стария град , където ще се потопите в приятната и романтична атмосфера на неговите тесни калдъръмени улички, работилнички, кафенета, сергии и галерии. Ще бъдете очаровани от неговата колоритност, в която хармонично са се комбинирали спокойствие и оживеност. Не изпускайте да видите също и Старото пристанище, което е идеалното място за романтична разходка с любимия човек. Тук ще се натъкнете на много местни морски ресторантчета, в които ще може да вкусите от разнообразието на кипърската кухня.
Ако пък искате да се гмурнете още по-надълбоко в миналото на града, непременно трябва да минете през Замъка Лимасол, който е в непосредствена близост до Старото пристанище. Именно на това място се осъществява сватбата между завоевателя на града Ричард Лъвското сърце и принцеса Беренгария. И до днес в музея е запазена автентичността на средновековието.
В близост до града има и още един замък – Колоси, който е блестящ образец на средновековна военна архитектура. Смята се че цитаделата, в оригиналния ѝ вид, е издигната през 13-ти век от френски войници, като по-късно през 15-ти е била реконструирана. Там са запазени много красиви стенописи и мозайки.

 

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ КОМПЛЕКС КУРИОН

pixabaypixabay

Отново близо до Лимасол, на около 18 км, можете да се докоснете и до още невероятни останки от миналото – впечатляващия археологически комплекс Курион. Това е една от най-големите и важни културно-исторически забележителности, които можете да посетите в целия Кипър. То представлява руини от древно елинско селище от 12-ти век пр.н.е, издигащо се на речна тераса, откъдето се открива вълшебен изглед към Егейско море. Епичните събития в града са записани от много антични историци и летописци, сред които и Птолемей, Стефанус Византийски, Херакъл и Плиний Старий.

pixabaypixabay

От римско време пък са запазени красиви бани и големият амфитеатър, който е строен навярно около 2 век. Той побира 3 000 зрители и кара туристът лесно да се потопи в някогашната атмосфера на гладиаторските битки. Днес тук нерядко се изнасят театрални представления и концерти. В Курион може също да видите Храма на Аполон, великолепни мозайки от различни периоди и християнска базилика от 5-ти век.

 

ДВЕ СВЕЩЕНИ МЕСТА ЕДНО ДО ДРУГО
В изключително интересния град Ларнака се намира една заслужаваща внимание църква – Св. Лазар. Тя е посветена на Св. Лазар -  покровителя на града Ларнака, който Иисус възвръща от мъртвите. Светите писания разказват, че след възкресението си, Лазар е принуден да избяга от Юдея заради заговор за убийството му. Заселва се в Ларнака, където става пръв епископ на града. Всъщност се смята, че църквата е построена точно върху гробницата на Св. Лазар.

pixabaypixabay

Точно до нея се намира и едно особено важно за мюсюлманите място – джамията Хама Султан Теке. Издигаща се край брега на соленото езеро Ларнака, тя е построена върху паднал метеорит и е считана от някои за трета по-важност след Мека и Медина. Освен това мястото се смята за същото, където е погребана Ум Харам – дойката на Мохамед.
Когато сте там, не изпускайте възможността да се отдадете на приятна и релаксираща разходка край брега на соленото езерото, където ще бъдете придружени от свободни розови фламинги.

НИСИ БИЙЧ

pixabaypixabay

След като сте видели толкова много исторически забележителности и сте се разходили из най-очарователните кътчета на Кипър – време е за заслужен отдих на плажа! А най-подходящото място за това, разбира се, е Ниси бийч! Това е най-красивият и най-популярен плаж на острова, често определян като перлата на Кипърската ривиера. В разгара на сезона плажът е пълен с туристи и много млади хора. Тук ще намерите водни спортове, кристални води, почивка на шезлонга и освен това – парти до сутринта!

Кипър е всичко, от което имате нужда за перфектната почивка - релаксация, климат, природа, история. Затова побързайте да изберете подходящ пакет от Tez Tour – лятото е вече тук, а островът на Афродита ви очаква!

Роберта Колева  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още