Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Тунис – магията на Африканското Средиземноморие

Общество

Тунис – магията на Африканското Средиземноморие

Тунис – магията на Африканското Средиземноморие - Tribune.bg
Снимка:

История, забележителности и култура

Африкански пейзажи, средиземноморско ухание, римско величие от Древността, арабска култура  и модерен туризъм  –  всичко това ще откриете в Тунис – перфектната дестинация за есента!

Затова затегнете коланите и се подгответе за вълнуващото приключение. Там ви очакват пъстра и многовековна история, невероятен избор от културни и природни забележителности, чудесни плажове, оазиси сред пустинята и много незабравими мигове. Ще имате възможност да посетите истински африкански зоопарк, да разберете какво е да яздиш камила и дори да карате АТВ в пустинята.

Тунис/pixabayТунис/pixabay

Тунис ви очаква!

Местоположение и география

Тунис, заедно с Алжир, Мароко и Западна Сахара, е част от т. нар. район Магреб. Плодородните долини и равнини и заобикалящите ги планини се сблъскват с романтиката на безкрайната пустиня Сахара. Тя заема цели 40% от площта на Тунис. Най-високият връх е Джебел Шамби (1 544 m.), а средната надморска височина е около 700 m. 

Столицата на страната също носи името Тунис и се намира в северната ѝ част, на бреговете на Туниското езеро и Средиземно море. Най-предпочитаните курорти обаче остават Хамамет, Сус, Порт Ел Кантауи и др. Те са разположени в северозападната част на страната и перфектно съчетават арабското, берберското и ислямското наследство на слънчевия Тунис. Държавата разполага с 4 летища, като полетът от България продължава около 2 часа.

Модерни гледки от Тунис/pixabayМодерни гледки от Тунис/pixabay

История

Историята на Тунис е толкова богата и древна, че трудно би могла да се разкаже накратко. Най-ранните свидетелства за човешка активност в региона датират още отпреди 200 000 години (Каменната епоха). Коренното население, берберите, които и до днес живеят тук, обитават земите на Тунис и Северна Африка от край време. Те често са споменавани в древни египетски, гръцки и римски източници.

По-късно, около 12 век пр. н. е., там се настаняват и финикийците, които през 9 век създават легендарния град Картаген. Легендата разказва, че негова основателка всъщност била царица Динона. След като брат ѝ Пигмалион убил нейния съпруг, тя била принудена да бяга с хората си от Финикия и потърсила убежище в Северна Африка. Тук тя сключила една на пръв поглед странна, но изключително изгодна сделка с тогавашния берберски крал Ярба. Закупила земя от него, като имала право на толкова площ, колкото била голяма една волска кожа. Хитрата финикийска царица обаче нарязала волската кожа на тънки ивици и оградила достатъчно земя за да се установи с всичките си хора. Така възникнал града, който днес познаваме като Картаген. Всъщност името му идва от финикийското „карт хадаш“, което означава „нов град“.

По-късно, благодарение на силно развитата морска търговия на финикийците, градът процъфтява и бързо се превръща във водеща политическа и икономическа сила на Средиземноморието. Картаген дори основава свои колонии и постепенно започва да съперничи първо на Сиракуза, а после на Рим. Така Картаген ще се превърне в основния конкурент на Римската империя по това време, което ще доведе до така известните исторически Пунически войни.

Древни руини/pixabayДревни руини/pixabay

Може би сте чували за израза „Картаген трябва да бъде разрушен“. Фразата е изречена от римския политик Марк Порций Катон Стари, който в последните години на Пуническите войни винаги завършвал речите си в Римския сенат с думите „Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен“, дори когато изобщо не ставало дума за Картаген. През 146 пр.н.е. след края на Третата пуническа война градът действително е опожарен и разрушен до основи от римляните.

Последвал обаче и втори период на разцвет. След като градът бил напълно унищожен, римляните решили да го издигнат наново, но този път като Римски Картеген и по римски градоустройствен образец. Постепенно предходната му слава се възвърнала, а римският град станал четвъртият по значение в цялата империя след Александрия и Антиохия, превръщайки се в столица и на първата извъневропейска римска провинция – Африка.

Картаген/pixabayКартаген/pixabay

Впоследствие Тунис бива завладян последователно от няколко империи. През 534 г. минава под властта на Византия, през VІІ в. – на Арабския халифат. Страната се превръща във важен център за Ислямския свят. След редуващи се периоди на относителен покой и опустошителни набези, през 16 век Тунис е завладян от испанците, а през 1574 г. става част от Османската империя.

През 1881 г. Тунис е окупиран и от Франция и е превърнат в нейна колония. Тогава се зараждат националноосвободителни движения и възникват първите национални организации. След поредица от окупации и активни движения за независимост, през 1963 г. Тунис е напълно освободен и се превръща в самостоятелна република.

Днес страната е една от най-добре развитите държави в Африка и с интересното си съчетание на история, култура и природа привлича хиляди туристи всяка година.

Население, култура и езици

Както видяхме от богатата история на Тунис, през страната са минали не малко народи, етноси и религии. Тунизийската култура е резултат от повече от 3 000 години история и взаимопроникване на мултиетнически влияния.

Най-многобройната етническа общност днес е тази на арабите, заселила се тук още при арабското нашествие от Ранното Средновековие. Коренното население – берберите, живее главно в планинските региони. Интересно е, че през вековете те нерядко са сменяли вярата си, като са се получавали и интересни синкретични форми от няколко религии.

Картаген/pixabayКартаген/pixabay

На почит е бил и финикийския близкоизточен пантеон, по-късно налице е християнското влияние, а след арабското нашествие, по-голямата част от берберите приемат исляма. И до днес над 90% от цялото население на Тунис са мюсюлмани-сунити. Тук има и немалко евреи, които били дори много повече преди голямото изселване от 60-те години. Разпространени освен арабският, са и берберският и френският.

Тунизийската кухня

Шакшука/pixabayШакшука/pixabay

Местната кухня задължително трябва да бъде опитана. Тя представлява уникално съчетание от кулинарни влияния и традиции на всички народи, които са минали оттук: бербери, финикийци, римляни, гърци, араби, османци, французи и дори германци... Какъв микс само! Подобно на повечето средиземноморски кухни и тук преобладават зехтин, домати, морски дарове, риба, а също и множество подправки и аромати. Сред всички средиземноморски ястия, тунизийските се считат за най-остри.

Местни подправки/pixabayМестни подправки/pixabay

Вкусът на повечето от ястията се придава от националния тунизийски сос, наречен "Harissa". Той е неизменна част от кулинарната култура на страната. Прави се от чили, кимион, чесън, кориандър, доматено пюре и зехтин.

Сосът Хариса/pixabayСосът Хариса/pixabay

Други популярни подправки в  тунизийската кухня са още жасмин, розова вода, здравец, оранжева вода, мента, босилек, розмарин, риган, дафинов лист и др. Поръчайте ястие в типичен тунизийски ресторант и се подгответе за вълнуващи нови усещания и вкусове. Няма да останете разочаровани!

Местната кухня/pixabayМестната кухня/pixabay

Най-хубавото от Тунис

Нещата, които могат да се видят в Тунис, съвсем не са малко. Главозамайващата гама от забележителности включва както културно-историческо наследство, така и чудесата на екзотичната африканска флора и фауна. Очакват ви много древни находки, дълги пясъчни ивици и запомнящи се приключения в пустинята!

Столицата Тунис – легендарният Картаген и цитаделата Бирса

Няма как да не започнем със самата столица на Тунис – Тунис!

Още с пристигането пред туристите се откриват преливащите се жълто-кафеникави скали на легендарния Картаген и хълмовете на Бирса – величествената цитадела на някогашния пунически град. И двете забележителности са задължителна спирка за всеки, който иска да се докосне до някогашното богатство и превъзходство на Тунис.

Самият град е изключително оживен. Местният пазар е екзотичен и интересен. Центърът на Тунис представлява средновековно градче с тесни и романтични улички, джамии, пазари и магазини. Не трябва пропускате да видите и великолепната централна джамия на Тунис.

Сиду Бу Саид –  Синьо-белият град

Няма как да си говорим за Тунис без да споменем и малкото чаровно крайбрежно селище Сиду Бу Саид. То омайва туристите с прекрасните си панорамни гледки, които разкрива към масленосиния залив на Тунис. Градчето изключително напомня на Андалусия в Испания, заради водещите си цветове – синьото на вратите и прозорците и бялото на фасадите.

Типични тунизийски краски/pixabayТипични тунизийски краски/pixabay

Неслучайно го наричат още синьо-белият град. Известен е също с имената си Градът на влюбените и Градът на художниците. Последното се дължи на славата му като средище на хора на изкуството: както художници, така и писатели, музиканти и всякакви бохеми. Днес тук се намира и резиденцията на тунизийския президент.

Сус – съкровището на Тунис

Сус непременно е един от най-популярните курорти в страната. Неговата стара, историческа част, известна като Медина, е един от най-съвършените и ярки примери за невероятната арабска архитектура. Старият град е почти изцяло съхранен, въпреки многовековната си история. Ще можете да посетите и вълшебната цитадела (рабат) на Сус на северозапад от Голямата джамия. Кулата на рабата е една от основните забележителности на града. Някога цялата крепост била съвкупност от 800 укрепления, но днес, за съжаление, от бляскавото минало са останали само няколко здания.  Крепостните стени били построени от династията Аглабидите и са осигурявали защитата от инвазия. Задължително трябва да се качите горе. Пред вас ще се разкрие удивителна гледка към Медина.

Пристанището на Сус/pixabayПристанището на Сус/pixabay

Може да посетите също и Касаба – един от най-величествените културни паметници на града, представляващ укрепено старо селище, както и Археологическия музей, който разполага с най-богатата колекция от антики в цялата страна. В града се намира и единственият по рода си в Тунис Музей на маслината!

Кайруан  – Свещеният град

Кайруан е едно от най-свещените кътчета за мюсюлманите – най-святото в Магреб и четвъртият по значимост град за исляма като цяло. От 1988 г. е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Ел Джем и античният амфитеатър

Ел Джем/pixabayЕл Джем/pixabay

Ел Джем е град в областта Махдия. В него се намират едни от най-внушителните останки от римския период в цяла Африка! Става въпрос за една от най-забележителните атракции - огромен античен амфитеатър, на който съперничи единствено Колизеумът в Рим. Той е бил построен през 3 век по времето на император Гордиан I. Ще има възможност сами да погледнете от местата на публиката, откъдето се разкривали зрелищните битки с гладиаторите и състезанията с колесници.

Театърът побирал цели 35 000 души!

Град Дуз – Портата към пустинята

Ето, че почивката, слънцето, тена и вълните могат да бъдат съчетани и с нещо друго. В Тунис освен на плажен отдих, може да се порадвате и на… пустинен отдих! Посетете град Дуз и се доближете още повече до бедуинската култура на Сахара. В миналото градът е бил важна спирка за транссахарските маршрути на керваните. Тук имате възможност и сами да разберете какво е да яздиш камила.

За спомен пък може да си вземете малко сахарски пясък или да закупите така известните пустинни рози. Тунизийците разказват, че само бедуините знаели къде точно под пясъците на Сахара се намират, за да ги изровят.

Пясъчна роза/pixabayПясъчна роза/pixabay

Тунис и Междузвездни войни

Когато говорим за Междузвездни войни, винаги си представяме далечна галактика. Реалността обаче се оказва по-близка, отколкото сме предполагали. Четири от филмите са заснети именно сред пустинните пясъци на Тунис.

Пустинята Сахара/pixabayПустинята Сахара/pixabay

Фригия Зулу

За тези, които искат най-пълно да усетят африканската екзотика, невероятният зоопарк Фригия Зулу е перфектното място. Тук може да се полюбувате на грациозните жирафи и антилопи, да чуете рева на африканския лъв и сами да видите как малките слончета и камили си играят. Може да наблюдавате и великолепно шоу с морски лъвове.

Тунизийска СПА терапия

Още бащата на съвременната медицина, Хипократ, забелязал лечебните свойства на морската вода. Така по-късно се заражда таласотерапията с морска вода, с която Тунис е изключително известен. Именно тук е втората по популярност в света дестинация за таласотерапия след Франция.

Приключение с АТВ-та в пустинята

Освен на камила, в пустинята имате уникалната възможност да се качите на АТВ! Не само Египет се слави с пустинните си приключения и ТЕЗ ТУР предлага програми и до двете страни. Това е преживяване, което със сигурност си струва да опитате, така че не го изпускайте!

Красотата на Тунис/pixabayКрасотата на Тунис/pixabay

Изборът е толкова шарен и голям, че вече сигурно нямате търпение и вие да се докоснете до безкрайните пясъци на Сахара, да поплувате в морето през есента, да пояздите камила и да преминете през всички тези исторически пластове на възходи и падения. Просто изберете подходящи дати от пакетите на Tez Tour – Тунис ще ви посрещне с отворени обятия!


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети