Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Национален кръг „За Македония“: Правителството се проваля в политиката си спрямо РСМ

Общество

Национален кръг „За Македония“: Правителството се проваля в политиката си спрямо РСМ

Национален кръг За Македония: Правителството се проваля в политиката си спрямо РСМ - Tribune.bg
Снимка:

С позиция за вчерашното изслушване на външния министър в оставка Теодора Генчовска в парламента излезе неправителствената организация „Национален кръг за Македония“.

„Правителството се проваля в политиката си спрямо Република Северна Македония“, казват българските историци, членове на организацията.

Българите в Република Северна Македония не бива да се превръщат в оръжие в междупартийните спорове и да служат за конюнктурни политически цели, се посочва още в позицията.

Професор Николай Овчаров представи позицията, пред БНР като коментира станалото вчера в пленарната зала на НС по време на изслушването на министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска, и го определи като провал и аматьорщина за правителството, водено от премиера Кирил Петков:

„Аматьорщината и импровизациите са недопустими, когато става дума за външната ни политика, особено на тема Македония, която има своите дълбоки проекти в самото българско общество. Макар заседанието на Народното събрание да бе обявено за открито с цел да не се изнесат засекретените данни, все пак стана ясно, че правителството е започнало отстъпление по ключови въпроси на позицията за Република Северна Македония, а също така, че се е водила двойна външна политика, като функциите на външен министър фактически са били незаконно иззети от премиера Кирил Петков и неговия сив кардинал съветничката Весела Чернева“.

Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов предупреди, че с вчерашното решение на правителството - темата за Северна Македония да минава през Външната комисия в парламента, се заобикаля Министерството на външните работи:

„В народното събрание вече има ясно установено мнозинство, което е „за“ премахване на ветото, и това са „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, ДПС и отцепниците от ИТН. Всички те правят 122 гласа. Всъщност се готви заобикаляне на ветото, разбира се, под някакъв благовиден предлог“, посочи Веселинов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати