Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. С полиция срещу журналисти – запечатаха редакцията на най-стария вестник у нас (ОБЗОР)

Общество

С полиция срещу журналисти – запечатаха редакцията на най-стария вестник у нас (ОБЗОР)

С полиция срещу журналисти – запечатаха редакцията на най-стария вестник у нас (ОБЗОР) - Tribune.bg
Снимка:

Полицаи, служители на Министерство на културата и на областната управа завардиха в понеделник редакцията на в. „Труд“. Поводът – спор за наеми и режийни разходи на изданието, което от много години се помещава в сграда държавна собственост.

Твърденията на МК са, че издателят и главен редактор Петьо Блъсков не е плащал наеми и сметки. Той от своя страна е категоричен, че няма неплатени наеми и от години се бори с министерството, които отказвали да му дават фактури за сметките, които медията иска да си плати.

„Административен фашизъм, това е коментарът, нищо друго!“, заяви Блъсков-старши пред Tribune.bg. „Крият се зад разни формални поводи, лъжат за неплатени наеми – лъжата вече се повтаря и от президента. И тези неща се използват, за да бъде смачкана медията“, категоричен е ветеранът-журналист.

Блъсков-старши и Блъсков-младшиБлъсков-старши и Блъсков-младши

Той се закани, че няма да напусне редакцията и ако трябва ще спи там.

В понеделник се стигна до смяна на ключалки, за да се подсигури, че журналистите няма да имат достъп до техниката си. Те имат 7 дни да наемат и обзаведат нова редакция. Междувременно компютри и лични вещи ще бъдат под контрола на областната управа и неназована охранителна фирма.

Блъсков-старши попита къде се организациите, борещи се за правата на медиите и защо никоя от тях не проявява интерес към казуса.

В коридорите на ТрудВ коридорите на Труд

„Ние се опитвахме да уредим нещата по законния начин. Но делото е насрочено за февруари. Коледа е, сред зима. Тези хора малко морал нямат ли? Има ковид, има финансова криза. Това ли е административната подкрепа? Казват – дайте да отрежем главата на „Труд“, коментира главният редактор и остро разкритикува лично президента Румен Радев, който дори се срещнал с Блъсков и дал обещание да се намеси.

„Чака ни „латиноамериканска демокрация“, изрази опасения Блъсков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети