Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Проф. Атанас Тасев: Новата входна точка за руски природен газ е успех за българската енергийна дипломация

Парите

Проф. Атанас Тасев: Новата входна точка за руски природен газ е успех за българската енергийна дипломация

Проф. Атанас Тасев: Новата входна точка за руски природен газ е успех за българската енергийна дипломация - Tribune.bg
Снимка:

Важни за енергетиката събития белязаха началото 2020 година. 2% намаление на цената на газа влезе в сила от 2020, след като в първия ден от годината заработи новата входна точка за синьо гориво. С пълна пара продължава и строителството по „Балкански поток“. Темите ексклузивно за Tribine.bg коментира известният енергиен експерт проф. Атанас Тасев.

Имаме нова входна точка за руски природен газ, как оценявате това?

Да, Странджа-2 и Малкучлар. Тя беше договорена миналата година, след като Газпром подписа извънсъдебно споразумение с Европейската комисия. Руската компания можеше да бъде осъдена за своето монополно положение, а мярката е много тежка, тя е 10% от бруто прихода. Така че газовото споразумение беше първо, всяка от страните да внесе своето предложение и второ, нашата страна договори нова точка на доставка, която не е Негро вода и Исакча, а да бъде Странджа-2 и Малкучлар.

Даже и при по-ниска цена при всички приказки, че ще плащаме високи транзитни такси на Турция. Всичко това не се реализира, защото „Турски поток 2” на територията на Турция е собственост на Боташ и руската страна. Това е направено не случайно. На пръв поглед щеше да е нормално, след като се вреже „Турски поток” в Люлебургас, да тръгне обратният поток по сухата тръба към България, защото тръбата, по която правихме транзита към Турция досега, остава празна. А се построи нова тръба, за да не може Турция да върти кранчето, както Украйна. Така че в момента нещата се подредиха много добре за нашата страна, но разбира се, това е резултат на една много сложна дипломатическа совалка в сянка, която вършиха нашите хора сполучливо. Така че това е успех за нашата енергийна дипломация.

А защо бяха критиките на президента Путин, че сме се забавили с „Балкански поток”? Днес премиерът Борисов обеща да изпрати снимки от трасето на руския президент!

Там е друго. Там проблемът е свързан с това, че на посещение в Москва беше президентът на Сърбия Александър Вучич. Русия много разчита на Сърбия, а Вучич тогава каза, че няма да купува руско оръжие. И затова Путин беше малко по-остър към България на принципа „Казвам ти дъще, сещай се снахо”.

Отношенията на Турция и Гърция са обтегнати през последните месеци  заради шелфа на Кипър. Под въпрос ли е продължението на газопровода ТАНАП към Гърция? Ние чакаме 1 млрд. куб. м азерски газ оттам.

Трансадриатическият газопровод е почти готов. Остават няколко километра, за да се свържат с ТАНАП. Така че в синхрон, в края на годината ще действа и Трансадриатическият газопровод и нашият интерконектор с Гърция, така че ще получаваме този милиард куб. м азерски газ. Тук няма проблеми. Проблемът е EastMed.

Газопроводът, за който вчера се договориха Гърция, Кипър и Израел?

Знаете претенциите на Турция върху шелфа на Кипър, макар че не е тяхна територия. В съобщението се вижда, че има и фанфари, но дрънкат и оръжията. Много сериозен проблем. Важното е, че зад проекта стои Израел, а там е най-голямото газохранилище – Левиатан. Там са над трилиони куб. м. природен газ запасите. Ще се реализира проектът, но очевидно не като газопровод, а като транспортна схема за доставка на втечнен газ.

Но все още Италия не е подписала за EastMed?

Все още, не е ясно. По принцип подводната част е много скъпа. Освен това, тръбата винаги може да бъде обект на диверсия. Затова на база междинните анализи, които съм правил, по-скоро става въпрос за схема с втечняване на природен газ в Египет. После танкерите, които ще возят втечнения газ, ще пътуват до Александруполис или Ревитуса, гръцките терминали за втечнен газ, а и до много други места.

А как Кипър ще участва в схемата?

Точно там е проблемът. Нали Кипър половината е гръцки, половината е турски. Общо взето големите находища са точно в този район. Те още не са започнали добива. Предварителните изследвания показват едни огромни количества, които има там. Така че не знам от какво иска да печели повече страната – от туризъм или от газ.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още