Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Александър Сиди: Голямата битка в ЕС е срещу двойните стандарти и лицемерието

Политика

Александър Сиди: Голямата битка в ЕС е срещу двойните стандарти и лицемерието

Александър Сиди: Голямата битка в ЕС е срещу двойните стандарти и лицемерието - Tribune.bg
Снимка:

Европа не трябва да е разделена на скорости, категорични са от ВМРО

Третият в листата на ВМРО за евровота Александър Сиди с ексклузивно интервю пред Tribune.bg.

Българските граждани са наясно, че всяко решение в Брюксел влияе тук в България. Хората, обаче, не са убедени, че 17 евродепутати ще работят заедно за интересите на страната? Ще успеете ли?

- Разбира се, че е възможно. Ангел Джамбазки, водачът на нашата листа, е най-успешният български евродепутат по класациите в самия Европейски парламент. Той е шести от 751 евродепутати, а следващият българин е на 141 или 142 място, ако не се лъжа. Така че това показва, че може, макар и само 17 депутати, да браним българския национален интерес. Така ще продължи и в следващия парламент.

Аз съм уверен, че Ангел Джамбазки ще отиде там с екип от хора, с повече от един депутат ще завърши ВМРО тези избори. Вероятно с двама, а защо не и трима. Казвам го с чувство за хумор поради факта, че аз съм трети в листата. Така че ще продължим тази битка, с която през последните години Ангел Джамбазки доказа, че може да се справи. Битката за двойните стандарти. Той беше инициаторът, негов въпрос в ЕП стартира процеса за премахването на двойните стандарти при храните, а после беше подет от правителството и други политици в България.

Кои ще са другите битки, които предстоят и в които трябва да защитите интереса на България?

- Битката, разбира се, най-голямата, която следва, е за премахването на двойните стандарти и лицемерието в самия Европейски съюз. Планът Макрон показва точно това. Показва, че Европа е разединена на скорости, че Европа вече не е тази, в която искахме да влезем, а по-скоро е една друга разединена Европа, в която свободният пазар на стоки, хора и капитал, вече на значат нищо. Защото няма как през такива законодателни мерки да се опитваме да откраднем бизнеса на стотици хиляди български, пък и полски, румънски и т. н. европейски граждани.

Да припомня, че предстои гласуването на финансовата рамка за следващия програмен период. Тя с какво ще бъде важна за България?

- Това е битката за субсидиите. Ние трябва да изравним субсидиите на българските земеделски производители с тези на колегите им в цяла Европа, защото не може те да получават по-малко от своите колеги, в която и да било друга държава от ЕС. По този начин нашите производители са неконкурентоспособни на пазара. Така че битката за финансовата рамка на ЕС е това, което ще гарантира бъдещето на икономиката на България през следващите години и ще зададе посоката, в която страната ни трябва да се движи.

Виждаме, че сега има протести на пчеларите, но там няма субсидии или поне не на това ниво, на което трябва да има. Така че тази е битката в посока на изравняване на субсидиите и в посока на конкурентоспособността на българския бизнес. И, разбира се, голямата битка, която се води в Европа, битката на либералите срещу консерваторите. Онази битка, която аз съм убеден, че една християнска Европа ще спечели, защото в Европа няма място за повече мигранти. Не толкова, защото са хора, които идват от война, а защото са хора, които идват да променят европейския континент.

Европа е толерантна, Европа приема хора, но нека те да дойдат по правилния начин, през граничните пунктове и всяка една държава да си ги допуска на своя територия, така беше преди България да влезе в ЕС. Не може една огромна тълпа от хора просто да тръгне да гази граници, да се бие с охранителите по границите на Европа и да нахлуе в западните държави, където да променя начина, по който живеят хората. Няма как заради такива хора ние да сменим името на коледните базари, примерно, да са зимни пазари, за да не обиждаме чувствата на някой. Този някой е добре дошъл, когато е дошъл да живее по правилата, които християнска Европа е налагала години наред. Ако иска да променя Европа, не е добре дошъл тук.

Вие смело заговорихте за отпадането на Дъблинското споразумение...

- Аз смятам, че това ще бъде едно от първите решения, които ще се вземат в Европа, защото то в момента е абсолютно неправилно. Аз не помня кога България е имала колонии, например. Големите западни държави обаче имаха колонии до средата на миналия век и в същото време голяма част от мигрантите са хора от тези колонии, но тук в България им плащат сметката наравно с другите. Така че това е абсолютно неправилно и категорично не сме съгласни с това.

Факт е, че България е на границата с Турция и това е причината да минава през нас сравнително по-малък обем хора, отколкото по Западния Балкански маршрут, но въпреки това тези хора не искат да остават тук, а искат да ходят при Меркел, която ги покани. Но тя иска да ни ги връща съгласно Дъблинското споразумение в първата държава, в която са регистрирани. Неправилно, нечестно, некоректно, лицемерно, дори бих казал, неевропейско поведение, което ние със сигурност ще се борим да променим.

А вие ще подкрепите ли идеята за обща армия?

- Със сигурност трябва да има европейски въоръжени сили, които да пазят границите еднакво навсякъде. Това вече е по-сериозен въпрос, който ще обсъждаме с колегите дори и под каква форма ще подкрепим създаването на европейска армия. Но лично аз смятам, че трябва да има въоръжени сили, които да пазят границите на Европа от всички външни посегателства, които виждаме и в момента.

Как ще преодолеете апатията на българския избирател?

- Това е въпрос, на който от години се опитваме да намерим отговор. И на всички европейски избори, за съжаление, избирателната активност е ниска. Именно затова расте купения вот. Етническият вот, който ДПС акумулира около себе си, също е изключително силен. Аз се надявам, че българските граждани не искат да се повтори сценарият отпреди няколко години, когато ДПС беше първа политическа сила и почти на финала беше изпреварена с няколко гласа.

Това не е реалната електорална тежест на тази партия и аз се надявам, че българските граждани ще направят така, че на 26 май след големите ГЕРБ и БСП да се нареди ВМРО. Всички социолози казват в момента, че ВМРО единствена от патриотичното пространство ще вкара свои представители – повече от един, в ЕП. И съответно по този начин бихме могли да сложим ДПС там, където им е мястото, а именно – последни на политическия небосклон, макар и с представители в ЕП. Надявам се, че това ще бъде един сериозен мотив на гражданите да гласуват.

Второ, на тези избори е много важно, че БСП не прави кампания за европейски избори, а за българския парламент, което, разбира се, няма как да доведе до добри резултати за тях. Макар да твърдят, че са против Истанбулската конвенция, против мигрантите, техните представители ще бъдат част от ПЕС, а ПЕС е за либералните политики, за мигранти, за Истанбулска конвенция.

Техният лидер, който е в листите на БСП, Сергей Станишев прави точно това. От друга страна имаме ГЕРБ, които са част от ЕНП, които управляват ЕС през последните 10-15 години и доведоха ЕС до тази ситуация. Така че българският гражданин няма голям избор и за съжаление това е може би част от апатията. Избирайки ГЕРБ или БСП, той избира едно и също статукво. Единствената алтернатива на този етап е ВМРО, ние затова вярваме в добрия резултат на нашата партия и на нашата листа.

Интервю на Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети