Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Антиправителствени групи споделят снимката на депутатка, лъжат че е „любовницата в Барселона“

Политика

Антиправителствени групи споделят снимката на депутатка, лъжат че е „любовницата в Барселона“

Снимка:

Стара снимка на депутатката от ГЕРБ Станислава Стоянова обикаля антиправителствени групи. Твърдението на споделящите я е, че това е „любовницата“ в Барселона, която криел премиерът Бойко Борисов.

Освен тъмната коса, Стоянова няма никаква прилика с модела Борислава Йосифова, която е нарочена за премиерска любовница.

 

ФейсбукФейсбук

Стоянова сама сподели фалшивата новина в профила си във Фейсбук и сподели колко е разочарована от безогледния начин, по който се петни името ѝ.

Ето какво написа народният избраник:

Скъпи приятели,

Ето така се лъже! Вземаш си една снимка, без да познаваш човека, пишеш си свободно съчинение, с ясното съзнание, че е пълна лъжа, стига да обслужва подобаващо целта и поръчителя!

В съвременната виртуална реалност, която определено улеснява комуникацията ни и създава условия за бърз достъп до всякакъв вид информация, обаче ни изправя пред едно ново изпитание - фалшивите новини. Те се превърнаха в основна заплаха не просто за политическия климат, а и за всяка една сфера на обществения живот, за отношенията в цялото общество. Невероятно е и трудно да си обясним как обикновени лъжи, разпространявани от нелегитимни „информационни“ източници се превръщат в публична позиция.. Така стигнахме и до термина „пост-истина“, който се превърна в метафора на това цунами от информационни заблуди.

Авторите на фалшиви новини обикновено си служат с гръмки и шокиращи фрази, които влияят върху емоциите на човек. Те разчитат на това, че една лъжа повторена сто пъти, може така да изкриви общественото мнение, че тя да бъде възприета като истина. Всъщност точно това създава една паралелната реалност, която е ежедневно изпитание – да се преодоляват и преоценяват фалшивите новини, превръщащо се в белег за подготовката на всеки индивид да живее като социално същество.

Аз знам, че на това негативно явление може да се противодейства, чрез по-добрата информираност на обществото, но и вярвам, че истинските медии са онези, които разказват и споделят информация, позволяваща на хората да бъдат коректно осведомявани по актуалните теми, които осъзнават отговорностите на човешкото развитие и които защитават важните морални ценности.  


Коментари (1)

Гийфъ Ех журналисти от тиквено-прасешки прасешките медии цял живот ще си останете с свалени гащи.
23.02.2020 09:08 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема