Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Емил Христов: F-16 е в пъти по-добър от Грипен

Политика

Емил Христов: F-16 е в пъти по-добър от Грипен

Емил Христов: F-16 е в пъти по-добър от Грипен - Tribune.bg
Снимка:

Корнелия Нинова и Румен Радев отправят безпочвени критики за избора на нов изтребител

Самолетът F-16 се оказва значително по-добър от Грипен. „F-16 е многоцелеви. Грипен предлага една платформа и казва: „Вие си направете останалото до многоцелеви.“ Тоест ние трябва да водим разговори с производителя на съпътстващото оборудване и въоръжение, в случая това е САЩ, за да ни продадат това, което трябва.“ Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов (ГЕРБ) пред bTV. И попита какво ще стане, ако САЩ ни откажат нужното. „Тогава какво получаваме? Получаваме едни самолети, да си летят в небето, нищо друго“, обясни Христов. И продължи да изброява плюсовете на F-16. „Имат възможност да работят и по въздушни, и по земни цели. Грипен не може. Това се дължи на нов вид радар, пето поколение. Той съпровожда 20 цели едновременно. Радарът на Грипен съпровожда 4 цели. F-16 има два пъти по-голям боен ресурс. Има много повече точки за окачване. Също – много повече възможности за снабдяване със съвременно въоръжение. Има възможност за нова модернизация“, обясни предимствата Христов. И добави важността на фактора – геополитика при избора.

Христов обясни и какво следва при преговорите. Цената ще е такава, каквато постигнем в преговорите с потенциалните продавачи. „Първо ще дадем на правителството възможност да преговаря с потенциалните продавачи и да постигне възможно най-добрите параметри. После в Народното събрание ще обсъдим параметрите, които са постигнати по сделката. Във всички случаи сделка трябва да има“, категоричен беше той.

В парламента вече е внесено предложението за започване на преговори със САЩ за машината. Христов уточни, че в сряда парламентът ще разгеда предложението. „Ще оставим народните представители сами да преценят дали да подкрепят предложението“, допълни Христов.

Той коментира и критиките, отправени от лидера на БСП Корнелия Нинова и президента Румен Радев по повод на направения избор на изтребител. „Както винаги се оказват неверни всички твърдения на г-жа Корнелия Нинова. Нямаме основание да вярваме в това, което се казва в случая. Процедурата е изпълнявана стриктно, съгласно приетия проект от Народното събрание, няма никакво нарушение. В случая и г-жа Нинова, а и други институции, които твърдят, че има нарушение, трябва да докажат това, което казват. Нека Радев докаже думите си, иначе влизаме в нещо, което е неприемливо - нито за президента, като институция, нито за Народното събрание, нито за правителството“, категоричен беше Христов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати