Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ген. Попов: Поддръжката на F-16 няма да излезе по-скъпа в дългосрочен план

Политика

Ген. Попов: Поддръжката на F-16 няма да излезе по-скъпа в дългосрочен план

Ген. Попов: Поддръжката на F-16 няма да излезе по-скъпа в дългосрочен план - Tribune.bg
Снимка:

С тази машина осигуряваме модернизация на армията, разчитаме повече на съюзниците си

„F-16 е прекрасен самолет. Когато казваме, че купуваме F-16, трябва да помислим какво всъщност правим. Ние осигуряваме развитието и модернизацията на Българската армия, в частност на ВВС. Ние се интегрираме в структурите на НАТО, започваме да разчитаме все повече на наши стратегически съюзници.“ Това каза председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание ген. Константин Попов пред NOVA телевизия. Той обясни, че поддръжката на F-16 няма да излезе по-скъпа в дългосрочен план в сравнение с тази на „Грипен”.

Генерал Попов коментира и позицията на президента по темата с изтребителите. Според Румен Радев при избора на самолет имало лобизъм. „Лобистите са тези, които оказват неформален натиск за вземане на политическо решение. В този случай решението се взима от министрите, министър-председателят и Народното събрание. Те са обект на лобизъм. Всеки има право да защитава и да представя своя продукт. Това, което направиха американците е съвсем нормално”, каза Попов.

По думите му „Грипен“ също е добра машина, но говорим за отбранителен съюз, а изборът носи позитив. „Няма как да не го отчетем, защото когато започнеш да използваш това, което си купил, а това е в една изключително критична ситуация - когато идва военен конфликт, е хубаво да се обърнеш към своя съюзник. Когато този съюзник е САЩ, с когото имаш стратегическо партньорство – това определено носи позитиви“, обясни той.

Генерал Попов подчерта, че не напразно е предложението на правителството договорът да бъде подписан поне от четирима министри. „Това ще гарантира, че ще бъде взето най-доброто решение”, обясни Попов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети